Pudotusvalikko
  • Elokuvateatterikeskus Tapio, aula

  • Elokuvateatterikeskus Tapio, aula

Elokuvateatterikeskus Tapio, aula

Aulatilan laajennus ja uudistus
Tilaaja: Savon Kinot Oy
Osoite: Elokuvateatterikeskus Tapio, Kauppakatu 27, 80100 Joensuu
Pääsuunnittelu: Jaana Partanen ja Heikki Lamusuo
Pa-La-tiimi: Ville Hintsala, Aaro Mäkinen, Ahmad Moradian

2023

Joensuulaisen Elokuvateatterikeskus Tapion aulatilojen ja sisäänkäynnin laajennus ja uudistus valmistui kesällä 2023. Laajennusosan lisäksi Partanen & Lamusuo suunnitteli tilaan kohteen toiminnallisuutta tukevat kiintokalusteet ja irtokalustuksen.

Ennen laajennusta Elokuvateatterikeskus Tapion sisäänkäynti sijaitsi rakennukseen upotetussa syvennyksessä. 30 neliömetrin kokoisessa laajennuksessa syvennys tuotiin osaksi sisätiloja. Laajennuksen tuoman lisätilan ansiosta tilajakoa voitiin uudistaa siten, että aiemmin aulatilojen perällä sijanneet myymälä- ja lipunmyyntitilat siirrettiin sisäänkäynnin yhteyteen.

Vanha Tapion rakennus on suojelukohde, jonka elementtejä otettiin osaksi laajennusta. Laajennusosan lasijulkisivun kautta Kauppakadulta voi nähdä vanhan Tapion keltaiseksi rapatun ulkoseinän, joka toimii laajennusosassa sisäseinänä. Lasijulkisivu luo vaikutelman ulkotilan jatkumisesta sisätiloihin ja kutsuu ihmisiä viettämään aikaa Tapion tiloihin.

”Uudistus kunnioittaa vanhaa Tapion rakennusta. Laajennus suunniteltiin arkkitehtonisesti katukuvan ja suojellun rakennuksen ehdoilla. Samalla aulatilojen ja sisäänkäynnin toiminnallisuutta ja esteettömyyttä parannettiin”, kertoo arkkitehti Heikki Lamusuo.

Lasijulkisivu luo vaikutelman ulkotilan jatkumisesta sisätiloihin. Kuva © Pa-La

Akustiikkalevyjen aaltoileva kuviointi toistuu kalusteiden kullanvärisissä sivupinnoissa. Kuva © Pa-La

Flippipöydillä saa tarvittaessa nopeasti lisää pöytätilaa. Kuva © Pa-La

Palad-malliston kalusteiden avulla tilaa on helppo muokata erilaisiin tarkoituksiin. Kuva © Pa-La

Myymälätilan kattoon sijoitetut aaltoilevat, valkoiset akustiikkalevyt ovat näyttävä sisustuselementti, joka luo raikkaan kontrastin sinisiin sisäseiniin ja keltaiseen rapattuun seinään. Akustokaton levyjen väliin asetetuilla kohdevalaisimilla valon voi suunnata haluamaansa paikkaan.

”Aaltoileva kuviointi toistuu myymäläkalusteiden kullanvärisissä sivupinnoissa. Myymäläkalusteet on suunniteltu mittatilaustyönä, jotta niihin voitiin sisällyttää kaikki Savon Kinojen toivomat toiminnallisuudet”, taiteilija Jaana Partanen sanoo.

Aulatilan käytävän seinille suunniteltiin avattavat flippipöydät, joiden etureunan voi nostaa ylös. Flippipöydillä saa tarvittaessa nopeasti ja helposti pöytätilaa, jota voi käyttää esimerkiksi Tapion tiloissa järjestettävien seminaarien ja muiden tapahtumien tarjoilujen esille asettamiseen.

Aiemmin myymälätilana palvelleeseen tilaan Partanen & Lamusuo suunnitteli lämpiön, joka toimii odotus- ja taukotilana. Tilan vino katto ja kutsuvat kalusteet luovat tilaan viihtyisän, laavumaisen tunnelman.

Vinokattoinen lämpiö kalustettiin designkalustebrändi Paladin pöytä- ja istuinryhmillä, joita voi muunnella tarpeen mukaisesti. Tilan matalimmalle seinustalle sijoitettu penkki suunniteltiin mittatilaustyönä.

Katso lisää

Ajattelemme, että luovalle yhteistyölle joustavuuttakin tärkeämpää on mukautumiskyky.
Se, kuinka hyvin pystymme kertomaan saman tarinan, vaikka sivumäärä kirjassa vaihtuisikin. Satojen projektien, isojen ja pienten, kokemuksella voimme todeta, että vaikka olemmekin ylpeitä kättemme jäljestä, ovat parhaat työmme ennen kaikkea asiakkaidemme ansiota. He ovat jakaneet kanssamme näkemyksen, että yhteinen visio ja unelma ovat onnistumisen elinehto. Me suunnittelemme tiloja, rakennuksia ja ympäristöjä, joissa on hyvä elää ja toimia ja jotka kestävät katseita ja käyttöä. Me olemme luova suunnittelu- ja arkkitehtitoimisto – haluamme luoda ympärillemme eheän maailman, pala palalta.
× Sulje