Pudotusvalikko
  • Elokuvateatterikeskus Tapio, Tapio 2 -sali

Elokuvateatterikeskus Tapio, Tapio 2 -sali

Peruskorjaus: Tapio 2 -sali
Tilaaja: Savon Kinot Oy
Osoite: Elokuvateatterikeskus Tapio, Kauppakatu 27, 80100 Joensuu
Pääsuunnittelu: Jaana Partanen ja Heikki Lamusuo
Pa-La-tiimi: Ville Hintsala, Aaro Mäkinen

2022

Joensuussa sijaitsevan Elokuvateatterikeskus Tapion historiallinen Tapio 2 -sali sai uuden ilmeen vuonna 2022 valmistuneessa peruskorjauksessa. Tapion vanha rakennus ja Tapio 2 -sali on rakennettu vuonna 1927. Partanen & Lamusuo suunnitteli salin uudistuksen historiaa kunnioittaen.

”Uudistuksen lähtökohtana oli saada sali loistamaan. Salissa kiteytyy suomalaisen elokuvateatterin historia nykypäivään tuotuna: teknisesti korkealaatuisesta ja nykyaikaisesta elokuvakokemuksesta voi nauttia historiallisessa, ainutlaatuisessa salissa, jonka henkii vanhan ajan glamouria”, kertoo taiteilija-arkkitehtipari Partanen & Lamusuo.

Tapio 2 -saliin tuotiin loistokkuutta tarkkaan harkituilla yksityiskohdilla ja värimaailmaa harmonisoimalla. Alkuperäisen rakennusajankohdan kauniita rakenteita nostettiin esiin värien avulla. Salin viehättäviin kattopalkkeihin valittiin syvänpunainen sävy, joka toistuu permannon istuimissa.

Salin mustat seinät, harmaasävyiset tekstiilimatot, syvänpunainen katto ja istuimet sekä kullansävyiset yksityiskohdat luovat harmonisen kokonaisuuden, joka tuo elokuvakokemukseen hohdokkuutta. Kulta ja metallisävyt näkyvät salin parvea tukevien, kulmikkaiden pylväiden elävässä maalipinnassa sekä valaisimien metallisissa yksityiskohdissa.

Kattopalkkien syvänpunainen sävy toistuu permannon istuimissa. Kuva © Pa-La

Tapio 2 -sali henkii vanhan ajan glamouria. Kuva © Pa-La

Tähtivalaisimet on suunniteltu mittatilaustyönä. Kuva © Pa-La

Nojatuolimaiset, säädettävät istuimet tarjoavat luksusluokan elokuvakokemuksen. Kuva © Pa-La

Salin valaistukseen Partanen & Lamusuo valitsi mittatilaustyönä suunnittelemansa Savon Kinojen tähtimäistä logoa muistuttavat valaisimet. Salin kaksi alkuperäistä valaisinta kunnostettiin peruskorjauksen yhteydessä.

Tapio 2 -salin istumapaikat sijaitsevat permannolla ja parvella, jonka sisäänkäynti on rakennuksen toisessa kerroksessa. Permannolle on esteetön sisäänkäynti, ja saliin suunniteltiin kaksi pyörätuolipaikkaa.

Salin istuimet uusittiin ja samalla penkkien rivitystä uudistettiin siten, että katselumukavuus ja näkyvyys valkokankaalle paranivat. Permannon takaseinälle toteutettiin luksuskokemuksen tarjoava penkkirivi, jonka mustien, nojatuolimaisten istuimien selkänojaa voi säätää ja jalkatilaa on runsaasti. Katselukokemusta parannettiin myös uudella seinäakustoinnilla.

Valkokankaan eteen sijoitettu näyttämökoroke tuo tilaan monikäyttöisyyttä. Salissa voi järjestää esimerkiksi seminaareja tai muita tapahtumia. Estradin etureunaan toteutettu Tapio-logo tähtineen vahvistaa paikan identiteettiä.

”Historiallisen identiteetin lisäksi salilla on vahva Savon Kinojen identiteetti. Yksityiskohtien ja brändivärityksen ansiosta tilan tunnistaa helposti Savon Kinojen saliksi”, Partanen sanoo.

Katso lisää

Ajattelemme, että luovalle yhteistyölle joustavuuttakin tärkeämpää on mukautumiskyky.
Se, kuinka hyvin pystymme kertomaan saman tarinan, vaikka sivumäärä kirjassa vaihtuisikin. Satojen projektien, isojen ja pienten, kokemuksella voimme todeta, että vaikka olemmekin ylpeitä kättemme jäljestä, ovat parhaat työmme ennen kaikkea asiakkaidemme ansiota. He ovat jakaneet kanssamme näkemyksen, että yhteinen visio ja unelma ovat onnistumisen elinehto. Me suunnittelemme tiloja, rakennuksia ja ympäristöjä, joissa on hyvä elää ja toimia ja jotka kestävät katseita ja käyttöä. Me olemme luova suunnittelu- ja arkkitehtitoimisto – haluamme luoda ympärillemme eheän maailman, pala palalta.
× Sulje