Mansikkaniemen koulun taideteokset valmistuivat

23.01.2023

Partasen & Lamusuon Iisalmen Mansikkaniemen kouluun suunnittelemat taideteokset ovat valmistuneet. Prosenttiperiaatteella toteutettua taidetta on näkyvissä sekä koulun julkisivussa että sisätiloissa.

Koulun sisäpuolelle Partanen & Lamusuo toteutti seitsemänosaisen lattiataideteoksen Alli, Juhani ja Sven Tuuva. Aula- ja käytäväalueille levittyvän teoksen osista kolme sijaitsee yläkerrassa ja neljä alakerrassa. Teoksessa on niin ikään hyödynnetty alueen historiaa: vaikutteita teokseen on otettu Alli Nissisen runosta Jänis istui maassa, Juhani Ahon romaanista Rautatie sekä Sven Tuuvan taistelusta Koljonniemellä.

Lattiateoksen toteutustapa on täysin uusi: teoksen materiaalina on käytetty lattiamassaa, jonka käyttöä tutkimme yhdessä Sika Finlandin ja Pinnoitus Paukkosen kanssa. Ensin lattialle levitettiin pohjaväri, jonka päälle sitten piirrettiin erilaisia kuvioita taiteilijoiden tekemien luonnosten mukaisesti. Teoksen toteutusta oli syytä harjoitella, sillä materiaalin työstöaika oli 15 minuuttia. Lopulliseen muotoonsa teos jähmettyi 30 minuutissa, joten virheliikkeisiin ei ollut varaa. Kiitos vielä erinomaisille kumppaneillemme saumattomasta yhteistyöstä!

Teoksen tekovaiheessa taiteilijat kävelivät piikkikengillä. Kuva © Saaga Lamusuo

Taiteilijoilla oli 15 minuuttia aikaa piirtää kuviot lattialle levitetyn pohjavärin päälle. Kuva © Saaga Lamusuo

Juhani Ahon romaani Rautatie on toiminut yhtenä teoksen inspiraation lähteenä.

Värejä kaadettiin pullosta suoraan lattiapinnalle. Kuva © Saaga Lamusuo

Lattiateoksen työstäminen oli tarkkaa puuhaa, jossa virheliikkeisiin ei ollut varaa. Kuva © Saaga Lamusuo

Teos on suunniteltu innostamaan lapsia käyttämään kuvioita pelialustoina. Nähtäväksi jääkin, kuinka vilkkaisiin leikkeihin loikkivan jäniksen jäljet sekä muut taideteoksen osat koulun käytävillä lapsia houkuttelevat. Oppilaat pääsevät testaamaan uudet tilat, kun koulu aukeaa viikolla 11. 

Koulun julkisivuun Partanen & Lamusuo suunnitteli kaksiosaisen teoksen, joka on saanut innoituksensa Mansikkaniemen historiallisesta alueesta ja perinteisestä puurakentamisesta. Lähtökohtana ovat perinneladonnat, joita on käytetty mm. Iisalmen puukirkon seinissä ja ovissa. Arkkitehtisuunnittelun kohteeseen toteutti Siren Arkkitehdit Oy.

Taideteos tehtiin tiimityönä. Kuvassa Ari Aro Sika Finlandilta, taiteilijat Heikki Lamusuo ja Jaana Partanen sekä Topi Jääskeläinen ja Aki Markkanen Pinnoitus Paukkoselta. Kuva © Saaga Lamusuo

Katso lisää julkisia taideteoksia

Jätä kommentti


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.