Pudotusvalikko
  • Jatulintarha

  • Jatulintarha

  • Jatulintarha

  • Jatulintarha

Jatulintarha

Osoite: Kallisentie 10, 67700 Kokkola
Tilaaja: Kokkolan kaupunki
Taiteilijat: Jaana Partanen ja Heikki Lamusuo
Pa-La-tiimi: Outi Taskinen
Arkkitehtisuunnittelu:
Arkkitehtitoimisto Perko Oy

09 / 2014
07 / 2015

Jatulintarha, 9-osainen julkinen taideteos, sijaitsee Kokkolan Isokylän monitoimitalossa. Taideteos on saanut inspiraationsa lähialueelta löytyneistä vanhoista esihistoriallisista rakennelmista, merkeistä ja symboleista. Arkkitehtitoimisto Perko Oy:n suunnittelema monitoimitalo koostuu kylämäisestä rykelmästä rakennuksia vanhan pohjalaisen keskuskyläidean mukaisesti. Jatulintarha nivoutuu tähän ajatukseen luontevasti vieden ajatusta vielä kauemmaksi alueen historiaan.

Labyrintteja tunnetaan jo esihistorialliselta ajalta. Suomen labyrinttien tekijöiksi mainitaan joissain kirjoituksissa jätit eli jatulit, jotka olivat aina vierasta ja tuntematonta kansaa. Jatulien tekemien rakennelmien merkitys on nykytutkijoiden arvailujen varassa: niitä pidetään muun muassa leikin, ajanvietteen tai kalenterin paikkoina.

Jatulintarha, osa 1, Puumainen, 2015.
Jatulintarha, osa 2, Kolmiomainen, 2015.
Jatulintarha, osa 3, Puhkonainen, 2015.
Jatulintarha, osa 4, Sortavalan Putsinlahti, 2015.
Jatulintarha, osa 5, Jatulintarha, 2015.
Jatulintarha, osa 6, Vendelin muna, 2015.
Jatulintarha, osa 7, Laihia Vähäkyrö, 2015.
Jatulintarha, osa 8, Leikkimäki, 2015.
Jatulintarha, osa 9, Appelgrenin tyyppi, 2015.

Jatulintarha, 2015, yllä: osa 1, Puumainen, alla: osa 2, Kolmiomainen. Kuva © Pa-La

Jatulintarha, 2015, osa 3, Puhkonainen. Kuva © Pa-La

Jatulintarha, 2015, osa 4, Sortavalan Putsinlahti. Kuva © Pa-La

MUINAISET JATULINTARHAT SAAVAT UUSIA MERKITYKSIÄ

Jatulintarha, 2015, osa 5, Jatulintarha. Kuva © Pa-La

Jatulintarha, 2015, osa 6, Vendelin muna. Kuva © Pa-La

Jatulintarha-teoksissa merkeistä rakentuu aulatilojen lattialle ja seinille labyrinttimäinen pelien verkosto tullen kiinteäksi osaksi aulatilojen betonilattiaa ja seiniä – ja siten osaksi monitoimitalon arkea ja juhlaa, leikkejä ja opetusta. Pihamaalla on esimerkiksi alueita, joihin varsinkin koulun pienimmät voivat rakentaa omatoimisesti sekä ohjattuna omia jatulintarhojaan, kuppikiviä sekä muita historiasta tunnettuja sekä vielä täysin tuntemattomia rakennelmia sekä kuvioita. Tarustot ja tarinat sekoittuvat historian faktoihin ruokkien mielikuvitusta. Teokset on tehty printtivärien ja sapluunoiden avulla suoraan kiinteäksi osaksi rakennuksien betoni- ja rappauspintaa.

Jatulintarha, 2015, osa 7, Laihia Vähäkyrö. Kuva © Pa-La

Jatulintarha, 2015, yllä: osa 8, Leikkimäki, alla: osa 9, Appelgrenin tyyppi. Kuva © Pa-La

Katso lisää

Ajattelemme, että luovalle yhteistyölle joustavuuttakin tärkeämpää on mukautumiskyky.
Se, kuinka hyvin pystymme kertomaan saman tarinan, vaikka sivumäärä kirjassa vaihtuisikin. Satojen projektien, isojen ja pienten, kokemuksella voimme todeta, että vaikka olemmekin ylpeitä kättemme jäljestä, ovat parhaat työmme ennen kaikkea asiakkaidemme ansiota. He ovat jakaneet kanssamme näkemyksen, että yhteinen visio ja unelma ovat onnistumisen elinehto. Me suunnittelemme tiloja, rakennuksia ja ympäristöjä, joissa on hyvä elää ja toimia ja jotka kestävät katseita ja käyttöä. Me olemme luova suunnittelu- ja arkkitehtitoimisto – haluamme luoda ympärillemme eheän maailman, pala palalta.
× Sulje