Pudotusvalikko
  • Ry ja Ru

Ry ja Ru

Vaasan kaupungin Teeriniemen päiväkodin idealuonnoskilpailu

Idealuonnos: Ry ja Ru
Tilaaja:
Vaasan kaupungin museot
Taiteilijat: Jaana Partanen ja Heikki Lamusuo
Pa-La-tiimi: Ville Hintsala
Materiaali: 1. osa: tiili, 2. osa: tuftattu tekstiilimatto, 3. osa: tuftattu tekstiilimatto ja digitaalinen osa

2022

Kolmiosainen taideteos "Ry ja Ru" tuo näkyväksi Vaasan historian ensimmäisinä paikkoina, joissa ryijyjä on Suomessa tavattu. Ryijy on aikoinaan tuonut lämpöä ja suojaa, siihen on tallennettu merkittäviä päivämääriä ja historian tapahtumia. Kaiken tämän lisäksi se on parhaimmillaan ollut myös arvostettu taideteos. Teeriniemen päiväkodin modernit ryijyt ovat kaikkea tätä, mutta ne myös nostavat taideryijyn evoluution uudelle tasolle; tillijulkisivuun, sisäkattoon sekä perinteistä ryijyä ja digitaalista taidetta yhdistäväksi hybridi-taideteokseksi.

Modernit tiiliryijyt päiväkodin julkisivussa tuovat kodikkuuden ja pehmeyden tiiliseen ulkoasuun. Loggian suurikokoinen ryijy näkyy kutsuvasti Teeriniemenkadulle ja pääoven viereinen ryijy merkkaa sisäänkäyntiä ja kehottaa astumaan sisään.

Teoksen ensimmäinen osa sijoittuu rakennuksen julkisivuun. Kuvaistutus Arkkitehtitoimisto LPV Oy:n havainnekuvaan.

Toinen osa sijoittuu alakaton valoelementtiin. Kuvaistutus Arkkitehtitoimisto LPV Oy:n havainnekuvaan.

Teoksen kolmas osa on päiväkodin ruokalassa. Kuvaistutus Arkkitehtitoimisto LPV Oy:n havainnekuvaan.

Modernin ryijyn elämä jatkuu portaikon alakaton akustoivassa valoelementissä. Teos pehmentää tilantuntua pehmeällä tekstiiliolemuksellaan. Kehää ympäröi led-valo, joka saa ryijyn elämään.

Ruokalan info- ja taideseinässä näyttö upotetaan pehmeän tuftatun ryijyn sisään. Aika-ajoin info-näyttöön ilmestyy ryijyn puuttuva pala digitaalisessa muodossa tehden taideteoksesta kokonaisen ja alati muuttuvan.

Tutustu muihin teosluonnoksiin

Ajattelemme, että luovalle yhteistyölle joustavuuttakin tärkeämpää on mukautumiskyky.
Se, kuinka hyvin pystymme kertomaan saman tarinan, vaikka sivumäärä kirjassa vaihtuisikin. Satojen projektien, isojen ja pienten, kokemuksella voimme todeta, että vaikka olemmekin ylpeitä kättemme jäljestä, ovat parhaat työmme ennen kaikkea asiakkaidemme ansiota. He ovat jakaneet kanssamme näkemyksen, että yhteinen visio ja unelma ovat onnistumisen elinehto. Me suunnittelemme tiloja, rakennuksia ja ympäristöjä, joissa on hyvä elää ja toimia ja jotka kestävät katseita ja käyttöä. Me olemme luova suunnittelu- ja arkkitehtitoimisto – haluamme luoda ympärillemme eheän maailman, pala palalta.
× Sulje