Pudotusvalikko
  • Kutsukilpailu, TEM

  • Kutsukilpailu, TEM

Kutsukilpailu, TEM

TYÖ- JA ELINKEINOMINISTERIÖN TAIDEKILPAILU 2016 – 2017
Kilpailuehdotus: “Työvoimapoliittinen maisema”
Tilaaja: Valtion taideteostoimikunta
Osoite: Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) pääaula, Aleksanterinkatu 4-10, Helsinki
Taiteilijat: Jaana Partanen ja Heikki Lamusuo
Pa-La-tiimi: Outi Taskinen
Materiaali: digiprintattu lasi

2017

Partanen & Lamusuo osallistui Valtion taideteostoimikunnan järjestämään kutsukilpailuun. Kilpailun tarkoituksena oli hankkia luonnoksia työ- ja elinkeinoministeriön sisäänkäynnin yhteydessä sijaitsevan lasiseinän taiteellisesta suunnittelusta. Partanen & Lamusuo osallistui kilpaan teoksellaan Työvoimapoliittinen maisema. Kilpailuun saapui kaikkiaan neljä ehdotusta ja niitä pidettiin keskenään hyvin tasaväkisinä ja korkeatasoisina. Kutsukilpailun voitto karkasi Maanantai Kollektiivin Välke-ehdotukselle.

Työvoimapoliittinen maisema -kilpailuehdotus, digiprintattu lasi kullan ja pronssin sävyissä. Kuva © Partanen & Lamusuo Oy, 3D-kuva © Arkkitehtitoimisto Laatio Oy

Työvoimapoliittinen maisema -kilpailuehdotus, teosote. Kuva © Partanen & Lamusuo Oy

Työvoimapoliittinen maisema -kilpailuehdotus, teosote. Kuva © Partanen & Lamusuo Oy

Työvoimapoliittinen maisema, muodostuu ministeriön tutkimus- ja tilastotiedoista, käyristä ja taulukoista. Lähtöaineistona on käytetty Työvoimapoliittisen aikakausikirjan 4.2016 materiaaleja. Taulukoiden taakse kätkeytyy suomalainen Työvoimapoliittinen maisema, joka muotoutuu yksittäisten ihmisten tarinoista, työurista, onnistumisista ja epäonnistumi­sistakin. Ihmisten tarinat piirtävät päivittäisiä käyriä ja numerosarjoja, joita tutkitaan paperilla ja tietokoneruudulla, tehdään yhteenvetoja men­neestä ja suunnitellaan tulevaa. Käyristä ja yhteenvedoista, numerosarjoista muodostuvan koosteen voi nähdä kauniina maisemana, jonka lävitse on nähtävissä toinen todellisuus; arki, jossa numeroiksi luokitellut ihmiset ovat pääosassa ja elävät elämäänsä suomalaisen peruskallion ja tähti­taivaan välissä.

Teoksen värimaailma: kullan ja pronssin hehkuiset läpikuultavat värit muodostavat yhdessä corten-teräksisten pilareiden kanssa tilaan yhtenäiset wow-elementit. Hohdokkaiden värien käyttö antaa myös kullekin numeroidulle yksilölle arvoisensa aseman maisemassa, joka hohtaa auringon­nousun väreissä reagoiden päivän ja vuodenajan vaihteluihin. Teos toimii molemminpuolin tarkastellessa tilaa rajaavana taideseinänä, mutta osit­tain läpinäkyvänä sen läpi voi myös nähdä.

Taideteos olisi ollut määrä toteuttaa digiprinttaamalla 8 millimetriä paksun laminoidun lasin sisään.

Työvoimapoliittinen maisema -kilpailuehdotus. Kuva © Partanen & Lamusuo Oy

Katso lisää

Ajattelemme, että luovalle yhteistyölle joustavuuttakin tärkeämpää on mukautumiskyky.
Se, kuinka hyvin pystymme kertomaan saman tarinan, vaikka sivumäärä kirjassa vaihtuisikin. Satojen projektien, isojen ja pienten, kokemuksella voimme todeta, että vaikka olemmekin ylpeitä kättemme jäljestä, ovat parhaat työmme ennen kaikkea asiakkaidemme ansiota. He ovat jakaneet kanssamme näkemyksen, että yhteinen visio ja unelma ovat onnistumisen elinehto. Me suunnittelemme tiloja, rakennuksia ja ympäristöjä, joissa on hyvä elää ja toimia ja jotka kestävät katseita ja käyttöä. Me olemme luova suunnittelu- ja arkkitehtitoimisto – haluamme luoda ympärillemme eheän maailman, pala palalta.
× Sulje