Pudotusvalikko
  • Alli, Juhani ja Sven Tuuva

  • Alli, Juhani ja Sven Tuuva

Alli, Juhani ja Sven Tuuva

Sijainti: Mansikkaniemen koulu
Osoite: Mansikkaniementie 1, 74120 Iisalmi
Tilaaja: Iisalmen kaupunki
Arkkitehtisuunnittelu: Siren Arkkitehdit Oy
Taiteilijat: Jaana Partanen ja Heikki Lamusuo
Materiaali: Lattiapinnoite

2020
2023

Lattiataideteos Alli, Juhani ja Sven Tuuva suunniteltiin ja toteutettiin elävöittämään iisalmelaisen Mansikkaniemen koulun aula- ja käytäväalueiden lattioita. Kutsukilpailun voittanut teos valmistui keväällä 2023.

Seitsemästä osasta muodostuva intertekstuaalinen teos liittää uuden koulun Mansikkaniemen alueen historiaan. Teoksen osista neljä sijaitsee pienten koululaisten aulatiloissa ensimmäisessä kerroksessa ja kolme yläkerrassa, joka on ylempien luokka-asteiden käytössä.

Partanen & Lamusuo ammensi teokseen inspiraatiota iisalmelaislähtöisen kirjailija ja koulunjohtaja Alli Nissisen tunnetusta lorusta Jänis istui maassa, Mansikkaniemen pikkupappilassa asuneen Juhani Ahon klassikosta Rautatie ja J. L. Runebergin runosta, joka kertoo Sven Tuuvan seikkaluista Koljonvirran taistelussa. Mansikkaniemen koulun ohitse virtaava Koljonvirta tunnetaan Suomen sodan aikana käydystä taistelusta.

”Ensimmäisen kerroksen lattiateoksissa näkyvät pupun pomppivat jäljet ja tilasta toiseen puksuttavat rautatiet. Historiallisen viitekehyksen huomioimisen lisäksi halusimme toteuttaa toiminnallisen ja mielikuvitusta ruokkivan teoksen, jonka innoittamana lapset voivat kehitellä omia leikkejä ja pelejä”, kertoo Jaana Partanen.

Toisen kerroksen lattiateoksiin toteutettiin mm. laivoja ja ruoreja. Kuva © Pa-La

Rautatie puksuttaa tilasta toiseen ensimmäisen kerroksen lattioissa. Kuva © Pa-La

Taiteilijat työstivät lattialle levitetyn pinnoitteen päälle kuvioita. Kuva © Saaga Lamusuo

Lattiateokset ruokkivat mielikuvitusta ja innostavat lapsia leikkimään. Kuva © Pa-La

Pupun pomppivien jälkien lisäksi lattiateoksesta voi erottaa myös pupun. Kuva © Pa-La

”Toisen kerroksen lattiateoksiin toteutimme Sven Tuuvan jalanjälkiä, laivoja ja ruoreja, sillä Suomen sodan ja Koljonvirran taistelun taustatekijöinä olivat muun muassa merireittien hallinta ja kaupankäynti. Teokset linkittyvät nykyiseenkin maailmanpoliittiseen tilanteeseen. Teosten herättämiä ajatuksia voi hyödyntää opetuksessa”, jatkaa Heikki Lamusuo.

Teoksen toteutuksessa lattiapinnoitetta käytettiin täysin uudenlaisella ja innovatiivisella tavalla. Partanen & Lamusuo kehitti toteutustavan yhteistyössä Sika Finlandin ja Suomen Pinta Oy:n kanssa.

Taiteilijat työstivät lattialle levitetyn pinnoitteen päälle eri värisillä pinnoitteilla kuvioita. Teosten toteutusta harjoiteltiin etukäteen, sillä aikaa työstämiseen oli vain 15 minuuttia pohjana toimivan pinnoitteen levittämisen jälkeen. Teos jähmettyi lopulliseen muotoonsa 30 minuutissa.

Alli, Juhani ja Sven Tuuvan toteuttaminen oli erittäin intensiivistä, jännittävää ja hauskaa. Tekeminen vaati tiivistä läsnäoloa hetkessä”, kuvailee Partanen.

Katso lisää kuvia teoksen työstövaiheesta.

Taiteilijapari Partanen & Lamusuo. Kuva © Saaga Lamusuo

Katso lisää julkisia taideteoksia

Ajattelemme, että luovalle yhteistyölle joustavuuttakin tärkeämpää on mukautumiskyky.
Se, kuinka hyvin pystymme kertomaan saman tarinan, vaikka sivumäärä kirjassa vaihtuisikin. Satojen projektien, isojen ja pienten, kokemuksella voimme todeta, että vaikka olemmekin ylpeitä kättemme jäljestä, ovat parhaat työmme ennen kaikkea asiakkaidemme ansiota. He ovat jakaneet kanssamme näkemyksen, että yhteinen visio ja unelma ovat onnistumisen elinehto. Me suunnittelemme tiloja, rakennuksia ja ympäristöjä, joissa on hyvä elää ja toimia ja jotka kestävät katseita ja käyttöä. Me olemme luova suunnittelu- ja arkkitehtitoimisto – haluamme luoda ympärillemme eheän maailman, pala palalta.
× Sulje