Pudotusvalikko
  • Tiukanlinnan Parlamentti

Tiukanlinnan Parlamentti

Ympäristötaideteos: Tiukanlinnan parlamentti
Taiteilija: Jaana Partanen
Materiaali: kivi (sanat kaiverrettu ja kullattu)

2023

TIUKANLINNAN PARLAMENTTI KERTOO NAISTEN TARINAA SOTIEN AIKANA 
Jaana Partasen ympäristötaideteos on suunniteltu kokoontumispaikaksi, joka herättää ajatuksia

Taiteilija Jaana Partasen ympäristötaideteos Tiukanlinnan parlamentti sai syksyllä 2023 uuden kodin Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampukselta. Teoksen uusi sijaintipaikka Snellmanian pihalla on lähellä Tiukanlinnaa, joka oli Kuopiossa sijainneen ammuslataamon johtajan, eversti Tiukan, asuinrakennus.

Alun perin Partanen suunnitteli ja toteutti teoksen Mikkelin Naisvuorelle vuonna 2021. Teos oli esillä M_itä? Nykytaiteen biennaalissa, joka esittelee Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan alueen ammattitaiteilijoita. Tiukanlinnan parlamentti tunnettiin Mikkelissä nimellä Naisvuoren parlamentti.

Uusi sijainti Savilahdessa Tiukanlinnan, ammuslataamon ja lataamon luolaston kupeessa on historiallisessa kontekstissa samankaltainen kuin teoksen ensimmäinen sijaintipaikka Naisvuorella. Naisvuoren alla olevasta Lokki-luolastosta käsin Mannerheim ohjaili sotatoimia toisen maailmansodan aikana, ja Kuopiossa toimineen ammuslataamon rakennukset olivat merkittävä osa puolustuspolitiikkaa ja sotatarviketeollisuutta.

 

Tiukanlinnan parlamentti koostuu seitsemästä graniittilohkareesta, joista jokaiseen on kaiverrettu ja kullattu sodankäyntiin ja sodanaikaiseen naisen elämään liittyvä sana.

Jaana Partanen haluaa uskoa, että ikuiset asiat, kuten rakkaus ja hyvyys, voittavat sodan.

Rakkaus, hyvyys, luovuus, intuitio, äärettömyys, ikuisuus ja tyhjyys.

Sotahistoriaan liittyvä Tiukanlinnan parlamentti on pelottavan ajankohtainen ajassa kuin ajassa, mutta haluan uskoa, että ikuiset asiat, kuten rakkaus ja hyvyys, voittavat sodan.

 

 

 

 

Ikuisuus. Kiviin kaiverretut, elämää lähellä olevat sanat kertovat tarinaa sodasta, selviytymisestä ja sodan päättymisen odotuksesta.

Rinkiin aseteltujen kivien päällä istuessa keskustelijoiden on helppoa kohdata toisensa.

Kiviin kaiverretut sanat kuvaavat ihmisyyden ydintä
”Tiukanlinnan parlamentti jatkaa Naisvuoren parlamentin tarinaa naisten elämästä sodan aikana. Kun miehet ja pojat lähtivät rintamalle, jäivät naiset kotiin pitämään yhteiskuntaa käynnissä. Naiset työskentelivät ammuslataamolla pitäen parlamenttejaan sodasta, työstä ja elämästä”, Partanen kertoo.

Teos koostuu seitsemästä graniittilohkareesta, joista jokaiseen on kaiverrettu ja kullattu sodankäyntiin ja sodanaikaiseen naisen elämään liittyvä sana: rakkaus, hyvyys, luovuus, intuitio, äärettömyys, ikuisuus ja tyhjyys. Kullatut sanat kuvastavat ihmisyyden ydintä ja ohjaavat tavalla tai toisella sitä, miten näemme ja käsitämme maailmankaikkeuden.

”Kiviin kaiverretut, elämää lähellä olevat sanat kertovat tarinaa sodasta, selviytymisestä ja sodan päättymisen odotuksesta. Naisten elämään kuuluivat toiveet puolison ja poikien kotiin palaamisesta. Samaan aikaan työtä kotona ja yhteiskunnassa, kuten ammuslataamolla, oli jatkettava”, pohtii Partanen.

Käytettäväksi suunniteltu ympäristötaideteos
Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksella olevan Snellmanian pihanurmikolla rentoudutaan, oleskellaan, pelataan jalkapalloa ja muita pihapelejä sekä istuskellaan ja keskustellaan. Ympäristötaideteos on suunniteltu herättämään ajatuksia, ruokkimaan keskustelua ja toimimaan kokoontumispaikkana keskustelijoille.

”Tiukanlinnan parlamentti on teos, joka on suunniteltu käytettäväksi. Teos tarjoaa opiskelijoille paikan, jonne he voivat kokoontua pohtimaan maailmankaikkeuden saloja, parantamaan maailmaa ja pitämään omia parlamenttejaan. Rinkiin aseteltujen kivien päällä istuessa keskustelijoiden on helppoa kohdata toisensa. Mikkelissä teoksen päällä pidettiin lukupiirejäkin”, Partanen kertoo.

Toisen maailmansodan aikaiselle näyttämölle asetettu teos kuvastaa häkellyttävällä tavalla myös nykypäivää. Sota on lähempänä kuin vuosikymmeniin, ja Ukrainan ja Venäjän naiset elävät samassa pelossa kuin Suomen naiset toisen maailmansodan aikana.

”Sotahistoriaan liittyvä Tiukanlinnan parlamentti on pelottavan ajankohtainen ajassa kuin ajassa, mutta haluan uskoa, että ikuiset asiat, kuten rakkaus ja hyvyys, voittavat sodan”, Partanen sanoo.

Tiukanlinnan parlamentti on osa Partasen Avaruuden alkemiaa -trilogiaa. Partanen sai teoksen toteuttamiseen tukea Taiteen edistämiskeskuksen Pohjois-Savon taidetoimikunnalta.

Ajattelemme, että luovalle yhteistyölle joustavuuttakin tärkeämpää on mukautumiskyky.
Se, kuinka hyvin pystymme kertomaan saman tarinan, vaikka sivumäärä kirjassa vaihtuisikin. Satojen projektien, isojen ja pienten, kokemuksella voimme todeta, että vaikka olemmekin ylpeitä kättemme jäljestä, ovat parhaat työmme ennen kaikkea asiakkaidemme ansiota. He ovat jakaneet kanssamme näkemyksen, että yhteinen visio ja unelma ovat onnistumisen elinehto. Me suunnittelemme tiloja, rakennuksia ja ympäristöjä, joissa on hyvä elää ja toimia ja jotka kestävät katseita ja käyttöä. Me olemme luova suunnittelu- ja arkkitehtitoimisto – haluamme luoda ympärillemme eheän maailman, pala palalta.
× Sulje