Pudotusvalikko
  • Pronssivaluma 3

  • Pronssivaluma 3

  • Pronssivaluma 3

Pronssivaluma 3

Ympäristötaideteos
Sijainti: Lapinlahti, Mäntylahden kallioleikkaus valtatie 5:n varrella
Tilaaja: Pohjois-Savon ELY-keskus
Taiteilijat: Jaana Partanen ja Heikki Lamusuo
Pa-La-tiimi: Ville Hintsala

07 / 2023

Mäntylahden liittymän lähellä valtatie 5:n varrella sijaitseva kallioleikkaus on lähes 200 metrin pituinen ja noin 8 metrin korkuinen. Partanen & Lamusuo hakivat kallioleikkauksesta kiinnostavia muotoja, jotka nostettiin esille pronssipinnoitteella. Pronssivaluma 3 valaistaan, joten ympäristötaideteos on nähtävillä myös pimeällä.

”Teos tehtiin kallion ehdoilla, ja muotojen hakeminen vaati kallion kuuntelemista. Pronssivaluma 3 on suunniteltu siten, että teosta voi katsella ohiajavasta autosta. Teos avautuu eri suunnista katseltuna eri tavoin. Ohi ajaessa siitä muodostuu ikään kuin kuvakertomus”, kuvailee Heikki Lamusuo.

Pronssivaluma 3 kunnioittaa Lapinlahdella vaikuttaneita Suomen ensimmäisiä taidevalajia Arttu Halosta ja Elias Halosta sekä nykypäivään saakka jatkunutta taidevalamisen perinnettä.

”Ensimmäiset suomalaiset taidevalajat ovat tehneet aikoinaan uraauurtavaa työtä. Teoksella haluamme jatkaa taidevalamisen perinnettä: joku on räjäyttänyt kallioleikkauksen, ja me etsimme siitä muodot ja ikään kuin valamme ne esiin pronssipinnoitteella”, kertoo Jaana Partanen.

Ympäristötaideteos Pronssivaluma 3.

Ympäristötaideteos Pronssivaluma 3.

Taiteilijat Partanen & Lamusuo teoksen edustalla.

Ympäristötaideteos Pronssivaluma 3.

Ympäristötaideteos Pronssivaluma 3.

”Esiin nostetuissa muodoissa on nähtävillä kallioperän syntyessä ja poimuttuessa muodostuneita halkeamia, kerroksia ja lohkeamispintoja, joten luonto ja maapallo ovat teoksen luomisessa mukana olevia taiteilijoita, ja me saamme olla pronssinvalajia”, Lamusuo jatkaa.

Pronssivaluma 3:n juuret ovat yli 20 vuoden takana eli vuodessa 2001, jolloin ensimmäinen Pronssivaluma valmistui Lapinlahdelle. Pronssivaluma 1 tuhoutui valtatie 5:n uusien ohituskaistojen ja liittymien rakentamisen yhteydessä. Näyttävä teos oli leimallinen osa aluetta, joten Pohjois-Savon ELY-keskus tilasi Partanen & Lamusuolta uuden teoksen lähelle alkuperäisen teoksen sijaintia.

”Alkuperäisestä Pronssivalumasta oli tullut alueelle tärkeä maamerkki, josta huomaa olevansa lähellä Lapinlahtea. Pronssivaluma 3 jatkaa maamerkkinä, joka on toteutustavaltaan ja väritykseltään tuttu, mutta muodoiltaan ja ilmeeltään ainutlaatuinen”, Partanen sanoo.

Ympäristötaideteos Pronssivaluma 3.

Katso lisää julkisia taideteoksia

Ajattelemme, että luovalle yhteistyölle joustavuuttakin tärkeämpää on mukautumiskyky.
Se, kuinka hyvin pystymme kertomaan saman tarinan, vaikka sivumäärä kirjassa vaihtuisikin. Satojen projektien, isojen ja pienten, kokemuksella voimme todeta, että vaikka olemmekin ylpeitä kättemme jäljestä, ovat parhaat työmme ennen kaikkea asiakkaidemme ansiota. He ovat jakaneet kanssamme näkemyksen, että yhteinen visio ja unelma ovat onnistumisen elinehto. Me suunnittelemme tiloja, rakennuksia ja ympäristöjä, joissa on hyvä elää ja toimia ja jotka kestävät katseita ja käyttöä. Me olemme luova suunnittelu- ja arkkitehtitoimisto – haluamme luoda ympärillemme eheän maailman, pala palalta.
× Sulje