Pudotusvalikko
  • Naisvuoren parlamentti

Naisvuoren parlamentti

Taideteos: Naisvuoren parlamentti, ympäristötaideteos
Taiteilija: Jaana Partanen
Materiaali: Kivi (sanat kaiverrettu ja kullattu)

2021

Jaana Partasen ympäristötaideteos Naisvuoren parlamentti oli esillä M_itä? Nykytaiteen biennaalissa Mikkelissä vuonna 2021. Kahden vuoden välein toistuva nykytaiteen katselmus esittelee itäsuomalaisia taiteilijoita ja heidän monipuolista ammattitaitoaan. Vuoden 2021 teemana oli taiteelliset näkemykset parhaasta mahdollisesta maailmasta, utopiasta. Naisvuoren parlamentti on saanut innoituksensa ajankohtaisesta tieteen tutkimuksesta ja sijoituspaikkansa historiasta. Teoksen lopullinen olomuoto on myös sattumien summa.

Naisvuoren parlamentin piti olla alun perin Lokki-luolastossa ja mediateos. Luolassa, josta Mannerheim istui puisessa parakissaan ja ohjaili sotatoimia toisen maailmansodan aikana. Luolaston huoltotoimien yhteydessä katosta kuitenkin tippui 800 kg kiven murikka ja luola meni totaaliseen käyttökieltoon. Teos oli suunniteltu jo pitkälle, ja suunnitelmat menivät uusiksi.

Työ kehittyi lopulta niin, että teoksen paikaksi valikoitui Naisvuoren tasanne, juuri Lokki luolaston yläpuolella. Ja materiaaliksi, mikäs muukaan kuin kivi. Sanat kiviin on kaiverrettu ja kullattu. Sanoiksi valikoitu suuria maailmaamme kasassa pitäviä sanoja. Sekä hämmentäviä sanoja, joiden merkitystä on vaikea ymmärtää, vaikka ne ohjailevat tavalla tai toisella maailmaamme ja käsityksiämme maailmankaikkeudesta.

Naisvuoren parlamentti on osa Partasen Avaruuden alkemiaa -trilogiaa. Teos haastaa katsojaa pohtimaan omia ajatuksia ja maailmankaikkeuden syvimpiä saloja. Taiteilija on saanut tukea teoksen toteuttamiseen Taiteen edistämiskeskuksen Pohjois-Savon taidetoimikunnalta.

Yksi seitsemästä kivestä, "Ikuisuus". © Kuva Pa-La

Naisvuoren parlamentin tekijä Jaana Partanen. © Kuva Pa-La

Luovuutta tarvitaan monessakin asiassa. © Kuva Pa-La

Taideteokseen kuuluu yhteensä seitsemän kiveä ja seitsemän sanaa. © Kuva Pa-La

Taiteilija työssään. © Kuva Pa-La

Katso lisää

Ajattelemme, että luovalle yhteistyölle joustavuuttakin tärkeämpää on mukautumiskyky.
Se, kuinka hyvin pystymme kertomaan saman tarinan, vaikka sivumäärä kirjassa vaihtuisikin. Satojen projektien, isojen ja pienten, kokemuksella voimme todeta, että vaikka olemmekin ylpeitä kättemme jäljestä, ovat parhaat työmme ennen kaikkea asiakkaidemme ansiota. He ovat jakaneet kanssamme näkemyksen, että yhteinen visio ja unelma ovat onnistumisen elinehto. Me suunnittelemme tiloja, rakennuksia ja ympäristöjä, joissa on hyvä elää ja toimia ja jotka kestävät katseita ja käyttöä. Me olemme luova suunnittelu- ja arkkitehtitoimisto – haluamme luoda ympärillemme eheän maailman, pala palalta.
× Sulje