Naisvuoren parlamentti

21.06.2021

Jaana Partasen ympäristötaideteos Naisvuoren parlamentti on esillä M_itä? Nykytaiteen biennaalissa Mikkelissä. Kahden vuoden välein toistuva nykytaiteen katselmus esittelee itäsuomalaisia taiteilijoita ja heidän monipuolista ammattitaitoaan. Tämän vuoden teemana on taiteelliset näkemykset parhaasta mahdollisesta maailmasta, utopiasta. Biennaali laajentuu Mikkelin taidemuseon seinien ulkopuolelle osaksi katukuvaa ja julkisia tiloja.

Jaana Partasen M_itä? Nykytaiteen biennaalin teos on saanut innoituksensa ajankohtaisesta tieteen tutkimuksesta ja sijoituspaikkansa historiasta. 

Taiteilija Jaana Partanen Naisvuoren huipulla.

Teoksen piti olla alun perin mediateos, joka olisi esillä Lokki-luolastossa. Luolassa, josta Mannerheim ohjaili sotatoimia toisen maailmansodan aikana. Luolaston huoltotoimien yhteydessä katosta kuitenkin tippui 800 kg kiven murikka, minkä takia luola meni totaaliseen käyttökieltoon. Vaikka mediateos oli jo pitkälti suunniteltu, pystyi taiteilija vaihtamaan suunnitelmaa lennosta. Työ kehittyi niin, että teoksen paikaksi valikoitui Naisvuoren tasanne juuri Lokki luolaston yläpuolella. Ja materiaaliksi mikäs muukaan kuin kivi. Sanat kiviin on kaiverrettu ja kullattu.

Teos haastaa katsojan pysähtymään omien ajatusten ja maailmankaikkeuden syvimpien salojen äärelle. Teos on osa Partasen Avaruuden alkemiaa -trilogiaa. Taiteilija on saanut tukea teoksen toteuttamiseen Taiteen edistämiskeskuksen Pohjois-Savon taidetoimikunnalta.

M_itä? Nykytaiteen biennaali on esillä Mikkelin taidemuseossa 12.6.-10.10.2021.

”Sanoiksi valikoitui suuria maailmaamme kasassa pitäviä sanoja. Sekä hämmentäviä sanoja, joiden merkitystä on vaikea ymmärtää, vaikka ne ohjailevat tavalla tai toisella maailmaamme ja käsityksiämme maailmankaikkeudesta.”

Lisää Jaana Partasen taidetta

< >

Jätä kommentti


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.