Pudotusvalikko
  • Riihisaaren museo – Metsähallitus

  • Riihisaaren museo – Metsähallitus

Riihisaaren museo – Metsähallitus

Tilaaja: Riihisaaren museo/Metsähallitus
Osoite: Riihisaari, Savonlinna
Pa-La pääsuunnittelu: Jaana Partanen ja Heikki Lamusuo
Pa-La-tiimi: Iiro Heikkilä, Iida Käsnänen

08 / 2020
09 / 2021

Riihisaaren museon Metsähallituksen tilat valmistuivat syyskuussa 2021. Näyttely- ja infotilana toimiva tila suunniteltiin yhteistyössä museon ja metsähallituksen henkilökunnan kanssa. Projektissa käytettiin Jaana Partasen ja Heikki Lamusuon ”Liikkuva linna” -toimintatapaa, jossa he menevät kohteeseen, suunnittelevat ja ideoivat, sekä myös esittelevät aikaansaannoksiaan ja ehdotuksiaan asiakkaalle. Kyseessä on työpaja-tyyppinen työskentelytapa, jossa kuunnellaan asiakkaan mielipidettä tehden yhteistyötä yhteisen vision ja unelman toteuttamiseksi.

Muutaman päivän aikana ideoitiin yhdessä kuunnellen työntekijöiden ja henkilöstön mielipiteitä, toiveita ja haaveita. Sen jälkeen Partanen & Lamusuo aloittivat suunnittelutyön, esittelivät idean henkilökunnalle ja ideoista innostuttiin kertaheitolla.

Tilaan haettiin luonnonomaista ilmapiiriä ja käytettiinkin paljon luonnon materiaaleja. Sivuilla olevat seinät ja kaappitilat, on tehty ”halkopinoiksi” ja niiden välissä olevat hyllyt kuorituista tuppilaudoista. Näillä on saatu luotua tilaan tunnelma, ikään kuin olisi luonnossa sisätilan sijaan. Halkopinoihin liittyy toinenkin merkitys. Saarella oli ennen kaupunkilaisten halkovarasto ja myös laivojen takia halkopinoja oli alueella paljon. Tämä yhdistää hyvin Metsähallituksen tilan myös Riihisaaren museon muuhun ympäristöön. Riihisaaren historiaa hyödynnettiin tiloja suunniteltaessa paljon.

Takaseinää koristaa järvimaisemakuva, ja tilasta löytyy myös rekvisiittana kota ja nuotiopaikka. Riihisaaren lähialue tarjoaa paljon hyviä retkeilykohteita, joten myös se inspiroi suunnittelijoita osana tilan suunnitteluprosessissa. Lapset on huomioitu tuoksunurkkauksella, josta löytyy vedettäviä eri hajuisia tikkuja. He voivat leikkiä siellä aikuisten tutkiessa esitteitä tai ihaillessa tilaa.

Järvimaiseman ansiosta tuntuu kuin olisit luonnossa. Kuva © Pa-La

Kota ja nuotiopaikka sopii hyvin tilan teemaan. Kuva © Pa-La

Tuoksunurkan hauskoja kuvituksia. Kuva © Pa-La

Metsähallituksen uudistetut tilat toimivat hyvin muun rakennuksen kanssa. Kuva © Pa-La

Katso lisää

< >
Ajattelemme, että luovalle yhteistyölle joustavuuttakin tärkeämpää on mukautumiskyky.
Se, kuinka hyvin pystymme kertomaan saman tarinan, vaikka sivumäärä kirjassa vaihtuisikin. Satojen projektien, isojen ja pienten, kokemuksella voimme todeta, että vaikka olemmekin ylpeitä kättemme jäljestä, ovat parhaat työmme ennen kaikkea asiakkaidemme ansiota. He ovat jakaneet kanssamme näkemyksen, että yhteinen visio ja unelma ovat onnistumisen elinehto. Me suunnittelemme tiloja, rakennuksia ja ympäristöjä, joissa on hyvä elää ja toimia ja jotka kestävät katseita ja käyttöä. Me olemme luova suunnittelu- ja arkkitehtitoimisto – haluamme luoda ympärillemme eheän maailman, pala palalta.
× Sulje