Pudotusvalikko
  • Fyrry

  • Fyrry

Fyrry

Uusi erikoisnäyttely: 73 m²
Osoite: Merikaarrontie 5, 66500 Vähäkyrö
Tilaaja: Vaasan kaupunki / Vähänkyrön aluelautakunta
Pa-La-pääsuunnittelu: Jaana Partanen ja Heikki Lamusuo
Pa-La-tiimi: Iiro Heikkilä

06 / 2019
06 / 2020

Partanen & Lamusuo Oy suunnitteli Vaasan Vähäänkyröön nykyaikaisen käsityöläismuseon. Pläkkyrimuseo Fyrry esittelee pläkkipeltiseppien osaamista ja käsityöläisyyden historiaa raikkaalla ja modernilla tavalla. Kokemuksellinen näyttely tekee kunniaa Vähänkyrön ainutlaatuiselle ja yhä elävälle pläkkyriperinteelle.

Suunnittelussa ajatuksena oli tuoda museoon paitsi materiaalin tuntu, myös vahva verstaan henki. Katto ja takaseinä saivat pläkkipeltipeitteen, jonka lämmin puu taittaa tunnelmalliseksi kokonaisuudeksi. Pläkkipellit on tehty paikallisena käsityönä, totta kai!

Uudistunut Pläkkyrimuseo häikäisee kävijän. Myös katon ja seinän pläkkipeltilevyt on valmistettu paikallisena käsityönä. Museon keskiössä on työpisteitä, joissa järjestetään pläkkyreiden työnäytöksiä. Kuva © Pa-La.

Tieto-osio on kuvitettu vanhoin valokuvin. Kuva © Pa-La.

Museon sisustuksessa on käytetty pläkkipeltituotteita. Esimerkiksi piparkakkumuotit toimivat himmelinä. Kuva © Pa-La.

Käsityöläisyys tuodaan esille modernilla tavalla. Paikalliset pläkkyrit toivottavat vierailijan tervetulleeksi uuteen designmuseoon. Kuva © Pa-La.

Kurkistusikkunasta näkyy salin puolelle. Kuva © Pa-La.

Museon keskiössä on pläkkyreiden työpisteitä, joissa järjestetään työnäytöksiä. Näyttelykokonaisuutta elävöittää liikkuva kuva. Osa museosta on lohkaistu vanhoin valokuvin kuvitetulle tieto-osuudelle.

Näyttelysuunnittelu tehtiin tiiviissä yhteistyössä paikallisten pläkkyreiden kanssa. Museota varten Partanen & Lamusuo Oy suunnitteli myös uusia pläkkipeltituotteita, kuten alla kuvassa näkyvä, perinteisen fyrryn muotokieltä noudatteleva lamppu.

Alun perin fyrryjä tehtiin lasten leluiksi, jonka pilliin puhaltamalla hyrrä saatiin pyörimään. Uusi designlamppu tehdään samoilla perinteisillä käsityömenetelmillä kuin esikuvansakin. Lamppu soveltuu käytettäväksi seinällä tai katossa.

Museota varten suunniteltu lamppu noudattelee perinteisen lasten lelun, fyrryn eli hyrrän muotokieltä. Edessä vanha fyrry, takana uusi designlamppu sekä suunnittelijat Jaana Partanen ja Heikki Lamusuo. Kuva © Pa-La.

Museossa on esillä paljon erilaisia pläkkipeltituotteita. Ikkunoiden valokuvat luovat tunnelmaa. Kuva © Pa-La.

Katso lisää

Ajattelemme, että luovalle yhteistyölle joustavuuttakin tärkeämpää on mukautumiskyky.
Se, kuinka hyvin pystymme kertomaan saman tarinan, vaikka sivumäärä kirjassa vaihtuisikin. Satojen projektien, isojen ja pienten, kokemuksella voimme todeta, että vaikka olemmekin ylpeitä kättemme jäljestä, ovat parhaat työmme ennen kaikkea asiakkaidemme ansiota. He ovat jakaneet kanssamme näkemyksen, että yhteinen visio ja unelma ovat onnistumisen elinehto. Me suunnittelemme tiloja, rakennuksia ja ympäristöjä, joissa on hyvä elää ja toimia ja jotka kestävät katseita ja käyttöä. Me olemme luova suunnittelu- ja arkkitehtitoimisto – haluamme luoda ympärillemme eheän maailman, pala palalta.
× Sulje