Pudotusvalikko
  • Arjen alkemiaa

  • Arjen alkemiaa

  • Arjen alkemiaa

Arjen alkemiaa

3 osaa: Tuhkimo (2001), Ruusunen (2005), Oikea prinsessa (2007)
Taiteilija: Jaana Partanen
Yhteistyössä: Pa-La-tiimi
Tuotanto: Partanen & Lamusuo Oy

2001
2007

Jaana Partanen on työstänyt vuosina 2000–2007 laajan Arjen alkemiaa -trilogian, jossa ihmisen elämänkaaren vaiheet saavat kullan- ja hopeanhohtoisen arvon ja merkityksen.

Avausosa Tuhkimo korostaa arjen arvokkuutta. Näyttelyn teokset käsittelevät lapsen syntymää ja varhaisia elinvuosia, perheyhteisön muutosta sekä erityisesti isän roolia. Toinen näyttelyosa, Ruusunen, puolestaan tutkii vanhenemista ja luopumisen teemaa. Keskiössä ovat vanhat naiset, joiden joukosta Partanen löytää hyvät haltijakummit - heidät, joilla on kyky jakaa kokemustaan ja viisauttaan lahjaksi muille. Kolmas ja viimeinen näyttelyosa, Oikea prinsessa, porautuu murrosikäisen tytön ja keski-ikäisen äidin suhteeseen. Myös siinä on kysymys muutoksesta, luopumisesta ja uuden löytämisestä.

Arjen alkemiaa - Tuhkimo, Valokuvataiteen museo, 2007. Kuva © Pa-La

Arjen alkemiaa - Kultainen kaupunki, Väsbyn Taidehalli, 2017. Kuva © Pa-La

Avattu Kaaba, Arjen alkemiaa, Poikilo-museot, Kouvola, 2018. Kuva © Timo Tuviala

Arjen alkemiaa - Ruusunen, Valokuvataiteen museo, 2007. Kuva © Pa-La

Arjen alkemiaa - Kristallikaupunki ja Ruusunen, Valokuvataiteen museo, Helsinki 2007. Kuva © Pa-La

Trilogian osat ovat syntyneet Partasen ja hänen kuvaamiensa henkilöiden vuorovaikutuksen tuloksena. Prosessi oli pitkä, hidas ja työläs. Videoteokset, joissa ihmishahmoja ei esiinny, luotaavat still-kuvien teemoja yleisemmällä tasolla. Samaan aikaan kun ihminen yksilönä työstää omaa selviytymistarinaansa, maailman suuret palaset rakentuvat ja romahtelevat kuten lasten palikkaleikeissä. Tuhon estetiikka on voimakkaasti läsnä.

Arjen alkemiaa - Oikea prinsessa -mediateos, Kuopion taidemuseo, 2011. Kuva © Pa-La

Arjen alkemiaa - Oikea prinsessa -mediateos, Gigantti, Pohjois-Savon taiteen aluenäyttely, 2008. Kuva © Pa-La

Tarkempaa informaatiota taiteilija Jaana Partasen taiteesta ja näyttelykokonaisuuksista löytyy:

www.jaanapartanen.fi

Katso lisää

< >
Ajattelemme, että luovalle yhteistyölle joustavuuttakin tärkeämpää on mukautumiskyky.
Se, kuinka hyvin pystymme kertomaan saman tarinan, vaikka sivumäärä kirjassa vaihtuisikin. Satojen projektien, isojen ja pienten, kokemuksella voimme todeta, että vaikka olemmekin ylpeitä kättemme jäljestä, ovat parhaat työmme ennen kaikkea asiakkaidemme ansiota. He ovat jakaneet kanssamme näkemyksen, että yhteinen visio ja unelma ovat onnistumisen elinehto. Me suunnittelemme tiloja, rakennuksia ja ympäristöjä, joissa on hyvä elää ja toimia ja jotka kestävät katseita ja käyttöä. Me olemme luova suunnittelu- ja arkkitehtitoimisto – haluamme luoda ympärillemme eheän maailman, pala palalta.
× Sulje