Pudotusvalikko
  • Villa V

  • Villa V

  • Villa V

  • Villa V

  • Villa V

Villa V

Omakotitalo: 388,5 m2
Tilaaja: yksityinen
Pääsuunnittelijat: Jaana Partanen ja Heikki Lamusuo
Pa-La tiimi: Ville Hintsala, Aaro Mäkinen, Virpi Mononen, Iiro Heikkilä

2018

Kansallispuiston kupeeseen suunniteltu Villa V valittiin MTV:n Grand Designs Suomi -televisio-ohjelman ensimmäiselle kaudelle.

”Villa V:n suunnittelun aikoihin rakennuskustannukset alkoivat nousta. Koronapandemian alkamisen jälkeen kustannustason nousu kiihtyi tähtitieteellisiin lukemiin, joten tilaaja joutui luopumaan unelmiensa kodin rakennuttamisesta”, taustoittaa arkkitehti Heikki Lamusuo.

”Sekä me että tilaaja olimme hankkeesta äärimmäisen innostuneita ja unelmoimme lopputuloksesta yhdessä Grand Designs Suomen kanssa, joten hankkeen keskeytyminen harmitti niin tilaajan kuin omastakin puolesta. Suunnittelualalla karu todellisuus on, että projekteja jää toteutumattomiksi haaveiksi. Lohduttavaa on että, esimerkiksi Alvar ja Aino Aallon suunnittelemista projekteista noin 300 jäi toteutumatta ja noin 500 toteutettiin”, kertoo Jaana Partanen.

Toteutuessaan Villa V olisi sijainnut kansallispuiston kupeessa, joten rakennuksen massoittelu ja julkisivu suunniteltiin maiseman ehdoilla: Villa V suunniteltiin metsän ja kallion syleilyyn siten, että maa- ja kallioperä säilyisivät ennallaan eikä tontilta tarvitsisi kaataa puita. Rakennus koostuu neljästä eri tasossa olevasta massasta, jotka mukailevat kallioperäisen tontin maanmuotoja.

Omakotitalo Villa V. Havainnekuva © Pa-La

Talo suunniteltiin luonnon ehdoilla. Havainnekuva © Pa-La

Talon alimmassa kerroksessa sijaitsevat autokatos ja verstas. Havainnekuva © Pa-La

Villa V koostuu eri tasoissa sijaitsevista massoista. Havainnekuva © Pa-La

Viherkatto maisemoi rakennuksen kauniisti osaksi luontoa. Havainnekuva © Pa-La

”Suunnittelutyössä tähtäsimme siihen, että luontoa tarvitsisi muokata mahdollisimman vähän. Rakennukseen suunniteltiin pilariperustus, jotta kallion louhintaa ja maansiirtotöitä ei olisi tarvinnut tehdä. Ainoastaan alin tila olisi toteutettu maavaraisena”, Partanen sanoo.

Maavaraiseen tilaan sijoitettiin verstas ja autokatos, jonka vierustalla oleva portaikko johdattaa taiteilija-ateljeehen. Ylemmissä kerroksissa sijaitsevat asuintilat. Useisiin tasoihin sijoitettujen massojen katoille suunniteltiin viihtyisiä terassialueita ja viherkattoja, jotka antavat rakennukselle luonnonläheisen ilmeen.

Olohuoneen lasijulkisivu tekee tilasta avaran ja luo vaikutelman luonnon saumattomasta jatkumisesta ulkoa sisätiloihin. Lasin lisäksi julkisivua hallitsee hirsi, joka luonnonmateriaalina liittää rakennuksen osaksi luontoa ja suomalaista rakennusperinnettä. Hirren ja puurimoista toteutettujen alakattojen yhdistelmä luo miellyttävän akustisen ympäristön.

”Haimme fiilistä, jossa olohuone jatkuu metsään ja metsä tulee olohuoneeseen. Materiaalivalintojen ja pilariperustuksen tavoitteena oli rakentaa terve talo, jonka sisäilma sopii myös allergikolle”, sanoo Lamusuo.

Huikaiseva luontomaisema avautuu suurista lasi-ikkunoista. Havainnekuva © Pa-La

Lisää Pientaloja

Ajattelemme, että luovalle yhteistyölle joustavuuttakin tärkeämpää on mukautumiskyky.
Se, kuinka hyvin pystymme kertomaan saman tarinan, vaikka sivumäärä kirjassa vaihtuisikin. Satojen projektien, isojen ja pienten, kokemuksella voimme todeta, että vaikka olemmekin ylpeitä kättemme jäljestä, ovat parhaat työmme ennen kaikkea asiakkaidemme ansiota. He ovat jakaneet kanssamme näkemyksen, että yhteinen visio ja unelma ovat onnistumisen elinehto. Me suunnittelemme tiloja, rakennuksia ja ympäristöjä, joissa on hyvä elää ja toimia ja jotka kestävät katseita ja käyttöä. Me olemme luova suunnittelu- ja arkkitehtitoimisto – haluamme luoda ympärillemme eheän maailman, pala palalta.
× Sulje