Pudotusvalikko
  • VetreaElo Alvar

  • VetreaElo Alvar

VetreaElo Alvar

Sisustus- ja pihasuunnittelu: 860m2
Osoite: Sulkulantie 17, 40520 Jyväskylä
Tilaaja: Vetrea Terveys Oy
Rakennusyhtiö: Lehto Group
Pa-La-pääsuunnittelu: Jaana Partanen ja Heikki Lamusuo
Pa-La-tiimi: Outi Taskinen, Emmi Kinnunen ja Virpi Mononen

2017
01 / 2018

Partanen & Lamusuo Oy suunnitteli Vetrea Terveys Oy:lle vammautuneiden hoivarakennuksiin räätälöidyn Elo-konseptin, joka sisältää sisustukset, materiaalivalinnat ja piha-alueet sekä taideteokset. Suunnittelua johtaa ajatus kokonaisvaltaisesti toimivista, hyvinvointia ja terveyttä edistävistä tiloista niin sisällä kuin ulkonakin. Esimerkiksi pihasuunnitelmassa otetaan huomioon mahdollisuus ympärivuotiseen aktiivisuuteen ja kokovuotinen kasviloisto. Pilottihankkeena tehty ensimmäinen Elo-konseptin mukainen rakennus VetreaElo Alvar avattiin Jyväskylään tammikuussa 2018.

VetreaElo Alvar on Jyväskylässä sijaitseva hoivarakennus, joka tarjoaa pitkä- ja lyhytaikaista asumispalvelua vammautuneille henkilöille. Rakennuksessa on yhteensä 18 asuntoa, joiden koot vaihtelevat 25–27,5 m2 välillä ja ne muovautuvat asukkaan tarpeiden ja toiveiden mukaan. Asunnot ovat tarkoitettu täysi-ikäisille henkilöille, jotka ovat vammautuneet esimerkiksi liikenneonnettomuudessa tai neurologisen sairauden seurauksena. Asuintilojen lisäksi hoivarakennukseen kuuluu kaksi oleskelutilaa, terapiahuone, yleiskeittiö ja muita oheistiloja.

Partanen & Lamusuo vastaa asuin- ja oleskeluhuoneiden sekä terapiahuoneen sisäilmeestä. Suunnittelua johtaa ajatus kokonaisvaltaisesti toimivista, hyvinvointia ja terveyttä edistävistä tiloista. Hoitolaitoksen ei tarvitse olla tylsä tai ahdistava, vaan siitä voidaan luoda elämyksellinen, miellyttävä ja kodinomainen, toiminallisuutta ja käyttäjälähtöisiä ratkaisuja unohtamatta.

Visualisointi oleskelutilasta © Partanen & Lamusuo Oy

Esteettömyys on huomioitu mm. korvaamalla matot erivärisillä lattiakuvioinneilla ja lisäämällä värikkäät ilmoitustaulut huoneiden ovien viereen. Tällöin myös työntekijöiden on nopeampaa löytää asukkaan tiedot. Kuva © Pa-La

Yhteisissä tiloissa on näyttäviä luonto-aiheisia seinätapetteja. Kuva © Pa-La

Käytävän päädyn maisematapetti toistaa Lintex-levyjen sävyjä. Kuva © Pa-La

Terapiahuoneesta löytyy raikkaan väristä koivikkoverhoa. Kuva © Pa-La

Sisätilojen teemana on ollut luonnonläheisyys ja sen tuominen seinien sisäpuolelle. Luontoaiheet näkyvät muun muassa suurina maisematapetteina oleskelutilojen seinillä, lämpiminä puunsävyinä lattiassa sekä runsaina viherkasveina. Luonto toistuu pirteinä väreinä seinille ripustettujen ilmoitustaulujen ja asukashuoneiden seinäväritysten kautta. Kohteen erikoisuutena on terapiahuone, jossa luonto tulvii sisään koivikkomaisemalla kuvitettujen verhojen ja viherseinän kautta. Terapiahuoneessa voi hengähtää hetkeksi, heittäytyä ruohomatolle ja kuunnella metsän huokausta ja sen asukkaiden ääniä.

Kohteen luontoteemaa tukee myös hoivatalon ulkopuolelle suunniteltu elämyksellinen piha-alue ja kuntoutuspolku. Kuntoutuspolku kiertää rakennuksen ympäri ja sitä reunustavat erilaiset kasvit ja ulkoiluaktiviteetit. Pihasuunnitelmassa on otettu huomioon mahdollisuus ympärivuotiseen aktiivisuuteen ja kokovuotinen kasviloisto. Keväällä pihan elävöittävät kauniisti kukkivat puut ja niiden ympärillä pörräävät hyönteiset. Kesällä voi paneutua kasvimaan hoitoon ja kukkien lähellä lentelevien perhosten ihasteluun. Syksyllä kesän satoherkkujen, kuten pensasmarjojen, omenoiden ja itse istutettujen porkkanoiden kerääminen ilahduttaa. Talvisin talon etupihalla on mahdollista ruokkia ja katsella lintulaudoilla hyppiviä leikkisiä lintuja.

Katso lisää

Ajattelemme, että luovalle yhteistyölle joustavuuttakin tärkeämpää on mukautumiskyky.
Se, kuinka hyvin pystymme kertomaan saman tarinan, vaikka sivumäärä kirjassa vaihtuisikin. Satojen projektien, isojen ja pienten, kokemuksella voimme todeta, että vaikka olemmekin ylpeitä kättemme jäljestä, ovat parhaat työmme ennen kaikkea asiakkaidemme ansiota. He ovat jakaneet kanssamme näkemyksen, että yhteinen visio ja unelma ovat onnistumisen elinehto. Me suunnittelemme tiloja, rakennuksia ja ympäristöjä, joissa on hyvä elää ja toimia ja jotka kestävät katseita ja käyttöä. Me olemme luova suunnittelu- ja arkkitehtitoimisto – haluamme luoda ympärillemme eheän maailman, pala palalta.
× Sulje