Pudotusvalikko
  • Eksote K-sairaala

  • Eksote K-sairaala

  • Eksote K-sairaala

  • Eksote K-sairaala

  • Eksote K-sairaala

Eksote K-sairaala

Uudisrakennus: n. 20 000 brm2
Osoite: Valto Käkelän katu 3, 53130 Lappeenranta
Tilaaja: Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri
Konsulttiryhmä: Arkkitehtuuritoimisto Ovaskainen Oy / Partanen & Lamusuo Oy
Pa-La-pääsuunnittelu: Jaana Partanen ja Heikki Lamusuo
Pa-La-tiimi: Maija Haapala, Elina Rukajärvi, Virpi Mononen, Outi Taskinen, Hanna Huhta, Janne Ijäs, Raili Hakkarainen ja Samu Lehto

2016
06 / 2018
Etelä-Karjalan keskussairaalaan suunniteltiin muuntojoustava ja nykyaikainen uudisrakennus. Uudisrakennus muodostaa koko sairaalalle tärkeän ja keskeisen kiintopisteen, joka hallitsee niin sairaala-alueen koko rakennuskantaa kuin sen sisäistä toimintaa. Uudisrakennuksen suunnittelussa kiinnitettiin erityistä huomiota viihtyisyyteen ja asiakaslähtöisyyteen. Rakennukseen on sijoitettu perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidonyhteispäivystys, vuodeosastoja sekä laboratoriotilat. Rakennuksen arkkitehti- ja pääsuunnittelu toteutettiin yhteistyössä Arkkitehtuuritoimisto Ovaskaisen kanssa. Partanen & Lamusuo Oy vastasi uudisrakennuksen massoittelusta sekä julkisista tiloista niin sisällä kuin ulkona.

K-sairaala, Eksote, Lappeenranta, 2018. Kuva © Mikko Nikkinen

Eksoten värikäs julkisivutaideteos näkyy kauas. Kuva © Mikko Nikkinen

Sairaalan uniikkius tulee esiin voimakkaiden värien symbioosina. Kuva © Pa-La

TAIDETTA JA HYVINVOINTIA, NIIN SISÄLLÄ KUIN ULKONA

Pitkien käytävien seinät tarjoavat oivan paikan värikkäälle taiteelle läpi sairaalan. Kuva © Pa-La

Keinutuolit tuudittavat odottavaa potilasta. Kuva © Pa-La

Partanen & Lamusuo Oy:n suunnittelemat käytävä- ja aulatilat antavat sairaalalle tunnistettavia paikkoja. Partanen & Lamusuo Oy:n vuonna 2007 kehittämän Taiteen kaavan mukaisesti K-sairaalassa taide määrittää mittavan osan sairaalan yleisilmeestä ja tilallisista ratkaisuista. Tarkempaa tietoa taideteoksista ja taiteilijoista löydät Eksoten Taiteen kaava -projektin alta. Teokset on nivottu luonnolliseksi osaksi arkkitehtuuria ja sisustussuunnitelmia. Luonnon läsnäoloa vahvistavat taiteen kaavan mukaiset käytäväseinien metsäaiheiset printtitapetit, puukuvioiset lattia- sekä kiintokalustemateriaalit. Luontoaihe on läsnä myös tiloihin valituissa tekstiileissä. Kontrastiksi luonnollisille materiaaleille on valittu pieni määrä metallivärien kimallusta, kultaa, hopeaa ja pronssia. Metallisävyt loistavat tarkkaan harkituissa yksityiskohdissa, kuten pilareissa, otsapinnoissa ja porrashuoneissa. Jokaisella kerroksella on oma tunnistettava sävynsä. Aulatiloissa ja käytävillä yhdistyvät sekä työskentely että oleskelu. Näitä toimintoja tukee myös sairaalan irtokalustus. Aulatilojen sekä työpisteiden kiintokalustesuunnittelussa on otettu huomioon sairaalahenkilökunnan toiveet avoimesta työympäristöstä, jossa työntekijät eivät piiloudu tiskin taakse, vaan ovat yhtenä näkyvänä osana ympäröivää sairaalatilaa.

Eksoten Taiteen kaavan ansiosta taidetta löytyy rakennuksen sisältä runsaasti läpi kerrosten. Kuva © Pa-La

Aulojen lattiakuvioinnit toistavat alakaton ovaaleja ylösnostoja. Kuva © Pa-La

Katso lisää

< >
Ajattelemme, että luovalle yhteistyölle joustavuuttakin tärkeämpää on mukautumiskyky.
Se, kuinka hyvin pystymme kertomaan saman tarinan, vaikka sivumäärä kirjassa vaihtuisikin. Satojen projektien, isojen ja pienten, kokemuksella voimme todeta, että vaikka olemmekin ylpeitä kättemme jäljestä, ovat parhaat työmme ennen kaikkea asiakkaidemme ansiota. He ovat jakaneet kanssamme näkemyksen, että yhteinen visio ja unelma ovat onnistumisen elinehto. Me suunnittelemme tiloja, rakennuksia ja ympäristöjä, joissa on hyvä elää ja toimia ja jotka kestävät katseita ja käyttöä. Me olemme luova suunnittelu- ja arkkitehtitoimisto – haluamme luoda ympärillemme eheän maailman, pala palalta.
× Sulje