Pudotusvalikko
  • Tehdasmiljöö

  • Tehdasmiljöö

  • Tehdasmiljöö

  • Tehdasmiljöö

Tehdasmiljöö

Tilaaja: Finnpulp Oy
Pääsuunnittelijat: Jaana Partanen ja Heikki Lamusuo
Pa-La-tiimi:  Elina Rukajärvi, Outi Taskinen, Iina Hämäläinen, Aki Leuku,  Virpi Mononen

Taiteella merkittävä rooli Finnpulp Oy:n tehdasmiljöön ilmeessä

Toteuttamatta jäänyt tehdasalue suunniteltiin maamerkiksi, joka synnyttää wow-kokemuksen

Partanen & Lamusuo Oy suunnitteli Finnpulp Oy:lle tehdasmiljöön, joka oli tarkoitus rakentaa Kuopion Sorsasaloon. Tehdasalue olisi ollut maailman suurin havusellutehdas, ja toteutuessaan se olisi ollut merkittävä lisä Kuopion alueen teollisuuteen. Hankkeesta jouduttiin luopumaan, sillä hanke ei saanut ympäristölupaa.

Kuultuaan Finnpulpin etsivän hankkeeseen paikallista arkkitehtisuunnittelijaa, päättivät Partanen & Lamusuo ottaa yhteyttä asiakkaaseen. Päätös lähteä mukaan projektiin ei ollut helppo, sillä luonto ja ympäristö ovat taiteilija-arkkitehtipari Partanen & Lamusuolle tärkeitä sekä ammatillisesti että henkilökohtaisesti.

”Me olemme luontoihmisiä sydänjuuriamme myöten, ja Sorsasalo on meille rakas ja tärkeä ulkoilu- ja virkistäytymisalue. Tehdashankkeen vaikutukset luontoon ja maisemaan huolestuttivat meitä todella paljon, joten hanke herätti erittäin ristiriitaisia tunteita”, taustoittavat Partanen & Lamusuo.

Suunnittelutyössään Partanen & Lamusuo ovat sitoutuneet kunnioittamaan ekologisia arvoja, ja heidän tavoitteenaan on toimia aina eettisesti ja luonto huomioon ottaen. Partanen & Lamusuo halusivat liittää arvopohjaisen suunnittelufilosofiansa kiinteäksi osaksi Finnpulpin hanketta ja tehdä miljööstä mahdollisimman viihtyisän.

”Kuopio on kotikaupunkimme, joten pidimme tärkeänä tuoda hankkeeseen paikallista näkökulmaa. Kuopion kaupunkikuva, maisema, luonto ja paikallisten viihtyvyys merkitsevät meille valtavan paljon. Visionamme oli luoda teollisuusmiljöö, joka sopii maisemaan mahdollisimman hyvin ja jossa työntekijöiden on hyvä työskennellä”, Partanen & Lamusuo kertovat.

Voiko tehdasmiljöö olla esteettinen?

Hankkeen arkkitehtisuunnittelusta vastanneet Partanen & Lamusuo suunnittelivat toimistorakennuksen, vierailukeskuksen, auditorion ja kahvila-ravintolan sekä loivat koko tehdasalueelle yhtenäisen visuaalisen ilmeen.

Nykyiset teollisuusrakennukset ja tehdasmiljööt saattavat luoda mielikuvia epäesteettisestä ja ikävän näköisestä. Partanen & Lamusuo halusivat rikkoa tätä ennakko-oletusta tuomalla Finnpulpin hankkeeseen estetiikkaa. Suunnittelutyötä tehtiin tiiviissä yhteistyössä tehdasrakennusten ja tuotantolaitosten suunnittelusta vastanneen Pöyry-konsernin ja asiakkaan kanssa.

”Arkkitehtisuunnittelijoina saimme äänemme kuuluviin ja pääsimme vaikuttamaan koko kohteen ilmeeseen. Toteutuessaan tehdasalue olisi ollut suuri ja kauas näkyvä maamerkki, joten pidimme erittäin tärkeänä, että kohteen näkeminen luo myönteisiä tunteita ja synnyttää wow-kokemuksen”, sanovat Partanen & Lamusuo.

Suunnittelutyössään Partanen & Lamusuo ovat sitoutuneet kunnioittamaan ekologisia arvoja, ja heidän tavoitteena on toimia aina eettisesti ja luonto huomioon ottaen.

Partanen & Lamusuo halusivat liittää arvopohjaisen suunnittelufilosofiansa kiinteäksi osaksi Finnpulpin hanketta ja tehdä miljööstä mahdollisimman viihtyisän.

Rakennustaiteen edelläkävijä

Tehdasmiljöön suunnittelun lähtökohtana oli integroida rakennustaide ja arkkitehtuuri saumattomaksi kokonaisuudeksi. Taiteen ja arkkitehtuurin synteesi yhdistää esteettisen ilmaisun ja toiminnallisen suunnittelun. Synteesi rikastuttaa ihmisten elinympäristöjä ja tarjoaa syvällisiä ja monitasoisia kokemuksia rakennusten käyttäjille ja ohikulkijoille.

Finnpulpin tehdasalue olisi ollut uraa uurtava hanke arkkitehtuurin ja taiteen osalta. Partanen & Lamusuo suunnittelivat rakennusmassoihin ja tehtaan korkeaan piippuun näyttävän taideteoksen, joka kuvastaa tehtaan käyttötarkoitusta. Teoksen kuviointiin ja väreihin taiteilija-arkkitehtipari haki inspiraatiota suomalaisesta metsästä.

Taideteoksen ja tehdasrakennusten luonnonläheiseen, rauhalliseen värimaailmaan haettiin Sorsasalon luonnosta löytyviä sävyjä. Luonnonsävyt yhdistettiin puunsävyihin, jotka viestivät tehdasalueen käyttötarkoituksesta havuselluteollisuuden tuotantolaitoksena.

Toimistorakennuksessa- ja vierailukeskuksessa toistuu kauttaaltaan siilomainen, pyöristetty muotokieli, jossa tilat soljuvat toistensa lomitse. Sisätilojen suunnittelussa yhdistettiin toiminnallisuus, leikkisyys ja viihtyisyys.

Näköalatasanne ja gourmetravintola kutsuvat vierailulle

Partanen & Lamusuo suunnittelevat monimuotoisia ja monikäyttöisiä kohteita. Tässä hankkeessa tehdasalueen korkeimman rakennuksen katolle suunniteltiin näköalatasanne, jossa henkilöstö ja vierailijat olisivat voineet nauttia Kallaveden ja Kuopion kaupungin upeista maisemista.

Tehdasalueen ravintola suunniteltiin palvelemaan sekä henkilöstöravintolana että tilaus- ja gourmetravintolana, jossa vierailijat olisivat voineet virkistäytyä tehdaskierroksen lomassa. Ravintolan oli määrä toimia myös kaikille avoimena yllätysmenu illallispaikkana.

”Henkilöstö on voimavara, jonka avulla liiketoiminnassa voidaan menestyä. Henkilöstön viihtyvyyteen satsaaminen osoittaa, että työnantaja arvostaa työntekijöitä. Viihtyisässä tilassa voidaan hyvin ja töihin on kiva tulla”, Partanen & Lamusuo sanovat.

Hankkeessa Partanen & Lamusuo jatkoivat Aino ja Alvar Aallon luomaa tehdassuunnitteluperinnettä. Aino ja Alvar Aalto uudistivat tehdasrakentamista suunnittelemalla tuotantolaitoksia, joissa huomiota kiinnitettiin rakennuksen estetiikkaan ja siihen, että rakennus sopii ympäristöönsä.

”Käyttötarkoitus antaa raamit, joiden sisällä arkkitehtisuunnittelija voi käyttää vapaasti luovuuttaan siten, että ympäristö ja tilat ovat mahdollisimman viihtyisät ja toimivat. Näin luodaan visuaalisesti vaikuttava miljöö, joka on samalla käytännöllinen”, pohtivat Partanen & Lamusuo.

”Arkkitehtisuunnittelijoina saimme äänemme kuuluviin ja pääsimme vaikuttamaan koko kohteen ilmeeseen. Toteutuessaan tehdasalue olisi ollut suuri ja kauas näkyvä maamerkki, joten pidimme erittäin tärkeänä, että kohteen näkeminen luo myönteisiä tunteita ja synnyttää wow-kokemuksen”, sanovat Partanen & Lamusuo.

LUE LISÄÄ

< >
Ajattelemme, että luovalle yhteistyölle joustavuuttakin tärkeämpää on mukautumiskyky.
Se, kuinka hyvin pystymme kertomaan saman tarinan, vaikka sivumäärä kirjassa vaihtuisikin. Satojen projektien, isojen ja pienten, kokemuksella voimme todeta, että vaikka olemmekin ylpeitä kättemme jäljestä, ovat parhaat työmme ennen kaikkea asiakkaidemme ansiota. He ovat jakaneet kanssamme näkemyksen, että yhteinen visio ja unelma ovat onnistumisen elinehto. Me suunnittelemme tiloja, rakennuksia ja ympäristöjä, joissa on hyvä elää ja toimia ja jotka kestävät katseita ja käyttöä. Me olemme luova suunnittelu- ja arkkitehtitoimisto – haluamme luoda ympärillemme eheän maailman, pala palalta.
× Sulje