Pudotusvalikko
 • Seniorikampus

 • Seniorikampus

 • Seniorikampus

 • Seniorikampus

 • Seniorikampus

Seniorikampus

Aluesuunnitelma: Seniorikampus
Pääsuunnittelijat: Jaana Partanen ja Heikki Lamusuo
Pa-La-tiimi: Philippe Gelard

2014

SENIORIKAMPUS KANNUSTAA ASUKKAITA YHTEISÖLLISYYTEEN
Partanen & Lamusuo haastettiin miettimään kuinka he haluaisivat viettää oman vanhuutensa


Partanen & Lamusuo Oy:n tilaustyönä suunnittelema hirsirakenteinen Seniorikampus on senioriasumisen konsepti, joka on suunnattu sekä kotimaan että kansainvälisiin tarpeisiin. Seniorikampuksen arkkitehtoninen perusidea on tukea asukkaiden luontevia kohtaamisia asuinrakennusten yhteisissä sisätiloissa ja kampuksen piha-alueella.

Tilaaja antoi Partanen & Lamusuolle vapaat kädet asuinalueen suunnitteluun. Suunnittelun lähtökohtana oli pohtia, millaisessa paikassa suunnittelijat haluaisivat itse viettää eläkepäiviään ja vanhuuttaan.

”Meille yhteisöllisyys ja sosiaalinen vuorovaikutus on tärkeää. Toisaalta kaipaamme myös omaa tilaa, jossa voi oleskella yksin tai puolison seurassa. Nämä lähtökohdat yhdistämällä kehitimme asumismuodon, jossa samaan rakennukseen sijoitetaan pieniä, hyvin varusteltuja asuntoja ja kaikkien asukkaiden yhteisessä käytössä olevia tiloja”, taiteilija-arkkitehtipari Partanen & Lamusuo avaa Seniorikampuksen ideointia.

Kiinnostavaa hirsiarkkitehtuuria

Hirsirakenteinen Seniorikampus on viihtyisä, esteetön asumisympäristö. Ikäihmisten asuinalue koostuu useista, modulaarisista asuintaloista, joissa on 1–2 hengen asuntojen lisäksi yhteisöllisyyttä tukevat yhteiskäyttötilat.

Seniorikampukselle voidaan rakentaa käyttötarpeen mukainen määrä asuinrakennuksia, joten konsepti joustaa ja mukautuu erilaisiin tarpeisiin ja ympäristöihin. Asunnot sijaitsevat lintuperspektiivistä katsottuna muodoltaan pyöreiden, sirkkelinterämäisesti kaartuvien asuintalojen ulkokehällä, ja yhteiskäyttötilat on sijoitettu rakennusten keskelle.

”Nykypäivänä hirsirakenteisen rakennuksen ei tarvitse olla suorakulmainen, vaan hirrestä voidaan toteuttaa kiinnostavaa, monimuotoista ja mielikuvituksellistakin arkkitehtuuria. Massiivipuurakennus on teknisesti terve ympäristö, jossa on hyvä sisäilma. Ihmiset kokevat puurakennukset viihtyisiksi, mikä tukee psyykkistä hyvinvointia”, kertoo taiteilija-arkkitehtipari Partanen & Lamusuo.

”Empatiasuunnittelijoina eläydyimme siihen, millaisessa ympäristössä olisi mahdollisimman mielekästä ja täysipainoista ikääntyä ja elää vanhuutta.”

Modulaarisuus tuo muuntojoustavuutta

Hirsikerrostalojen keskiosassa olevat yhteiskäyttötilat läpäisevät rakennuksen kaikki kerrokset ja avautuvat ulkokehän läpi piha-alueelle lasiseinien ja/tai avointen kulkuteiden kautta. Valoisiin tiloihin tulee luonnonvaloa lasilla katetun kattoterassin kautta. Tilat on suunniteltu vehreiksi ja viihtyisiksi.

Partanen & Lamusuo suunnitteli Seniorikampus yhteiskäyttötiloihin modulaarisen rakenteen, joten yhteiskäyttötilojen toiminnot voidaan koostaa tuleville asukkaille sopivaksi kokonaisuudeksi.  Yhteiskäyttötiloihin voi valita muun muassa seuraavia toiminnallisuuksia:

 • yhteinen olohuoneyhteiskeittiö
 • ravintola
 • kirjasto ja lukusali
 • estradi- ja teatteritila
 • erilaisia harrastustiloja
 • saunaosasto

Yhteiskäyttötilojen toiminnot voidaan sijoittaa eri kerroksiin sekä katetulle kattoterassille. Katolle voi toteuttaa myös kattamattoman aurinkoterassin kesäkäyttöön. 

Seniorikampuksen yhteistilat houkuttelevat ajanviettoon keskenään. ©Pa-La

Hirsirakentamisen ei tarvitse olla suorakulmaista. ©Pa-La

Parvekealueilta aukeavat luonnonläheiset maisemat. ©Pa-La

Yhteistilat jatkuvat joka tasanteella. ©Pa-La

Viihtyisät asunnot

Seniorikampus on suunniteltu omatoimisille tai kotihoidon palveluja käyttäville ikääntyville ihmisille. 1–2 hengelle suunnitelluissa viihtyisissä asunnossa on omat keittiö- ja kylpyhuonetilat. Ikkunoista avautuu maisema Seniorikampuksen piha-alueelle.

”Vakituiset asunnot sopivat iäkkäiden asukkaiden lisäksi esimerkiksi opiskelijoille, yksinasuville ja pariskunnille tai vaikkapa Seniorikampuksen talonmiehen tai hoitajien asunnoiksi. Eri ikäiset, erilaisissa elämänvaiheissa olevat asukkaat tuovat asuinalueelle elävyyttä, ja yhteiskäyttötilat ovat luonteva paikka erilaisten ihmisten kohtaamisille ja vuorovaikutukselle”, taiteilija-arkkitehtipari Partanen & Lamusuo ideoi.

Vakituisten asuntojen lisäksi Partanen & Lamusuo suunnitteli taloihin lyhytaikaiseen vuokrauskäyttöön suunnattuja asuntoja, joissa senioreiden ja vanhusten perheet voivat asua vieraillessaan omaistensa luona. Näin helpotetaan ja pidennetään ystävien ja sukulaisten vierailuja, ja saadaan vakituisten asuntojen koot pysymään napakoina ja energiatehokkaina.

”On meistä tämän ajan suunnittelijoista kiinni, millaisessa ympäristössä tulemme elämään vanhoina, joten suunnittelutyö oli erittäin henkilökohtaista, mielenkiintoista ja antoisaa.”


Kampuksen piha on olohuoneen jatke

Seniorikampuksen piha-alue innostaa ja kutsuu ulkoilemaan ja viettämään aikaa yksin ja yhdessä. Pihalle voi sijoittaa erilaisia toimintoja: penkeillä voi levähtää ulkoilun lomassa, ja pihaa voi kalustaa vaikkapa pihakeinuilla ja shakkipöydillä.

Nurmikkoalueilla voi pelata ulkopelejä, kuten petankkia, mölkkyä tai krokettia. Talvikaudella senioreita voi houkutella ulkoilemaan vaikkapa kampusalueen ympärille toteutettavalle hiihtoladulle.

”On meistä tämän ajan suunnittelijoista kiinni, millaisessa ympäristössä tulemme elämään vanhoina, joten suunnittelutyö oli erittäin henkilökohtaista, mielenkiintoista ja antoisaa. Empatiasuunnittelijoina eläydyimme siihen, millaisessa ympäristössä olisi mahdollisimman mielekästä ja täysipainoista ikääntyä ja elää vanhuutta. Seniorikampus on suunniteltu kodiksi, jossa viihdytään, kohdataan eri ikäisiä ihmisiä, harrastetaan ja ollaan edelleen luovia”, summaa taiteilija-arkkitehtipari Partanen & Lamusuo.

Kattoterassin puutarhamaisuus houkuttelee nauttimaan kesästä. ©Pa-La

Lintuperspektiivi paljastaa hyvin rakennusten yksityiskohdat. ©Pa-La

Hoivarakennuksia

Ajattelemme, että luovalle yhteistyölle joustavuuttakin tärkeämpää on mukautumiskyky.
Se, kuinka hyvin pystymme kertomaan saman tarinan, vaikka sivumäärä kirjassa vaihtuisikin. Satojen projektien, isojen ja pienten, kokemuksella voimme todeta, että vaikka olemmekin ylpeitä kättemme jäljestä, ovat parhaat työmme ennen kaikkea asiakkaidemme ansiota. He ovat jakaneet kanssamme näkemyksen, että yhteinen visio ja unelma ovat onnistumisen elinehto. Me suunnittelemme tiloja, rakennuksia ja ympäristöjä, joissa on hyvä elää ja toimia ja jotka kestävät katseita ja käyttöä. Me olemme luova suunnittelu- ja arkkitehtitoimisto – haluamme luoda ympärillemme eheän maailman, pala palalta.
× Sulje