Pudotusvalikko
  • Elon merkkejä

  • Elon merkkejä

  • Elon merkkejä

  • Elon merkkejä

  • Elon merkkejä

Elon merkkejä

Perusnäyttelysuunnittelu: n. 1500 m²
Esillä: 8.3.2018 –
Tilaaja: 
Satakunnan museo
Osoite: Hallituskatu 11, 28100 Pori
Pääsuunnittelu: Jaana Partanen ja Heikki Lamusuo
Pa-La-tiimi: Outi Taskinen, Emmi Kinnunen

07 / 2016
03 / 2018

Satakunnan museon uuden perusnäyttelyn suunnittelu aloitettiin keväällä 2016 ja se avautui yleisölle 8.3.2018. Mittava uudistus käsittää n. 1500 m² näyttelytilan kaikki kolme kerrosta, joiden välille syntyi kiemurteleva ja elämyksellinen näyttelypolku. Koko museoesineistö vaihdettiin, tiettyjä yleisön ikisuosikkeja kuitenkaan unohtamatta. Näyttelykäsikirjoituksesta ja sisällöstä vastasi Satakunnan museon oma henkilökunta, näyttelyarkkitehtuurista Partanen & Lamusuo Oy.

Näyttelyarkkitehtuurin kivijalaksi muotoutui elämyksellisyys ja useat interiöörit tarjoavatkin kävijälle paljon silmänruokaa. Myös kävijän liikkeisiin reagoiva valaistus ja teemoiteltu äänimaailma vahvistavat tunnelmaa, jonka voi kokea vain paikan päällä. Mittavasta museoesineistöstä löytyy runsaasti tietoa, joten parhaimmillaan yksi museokäynti ei niiden tarkasteluun riitä, vaan informaatiota riittää useammaksikin käyntikerraksi.

Valokuilun kaiteet saivat ylleen uudet kerrossävyt. Kuva © Tommi Järvensivu / Satakunnan Museo

Informaatiota esineistöstä ja historiasta löytyy runsaasti. Kuva © Tommi Järvensivu / Satakunnan Museo

Esineet on sijoitettu niille ominaisiin ympäristöihin ja interiööreihin. Kalastuksen saloihin voi tutustua kätevästi tabletin avulla, jossa on näkymä esillepanosta. Kuva © Partanen & Lamusuo Oy

POIKKILEIKKAUS SATAKUNTALAISEEN ELÄMÄNMENOON

Tila tilassa vie Porin Puuvilla Oy:n tunnelmiin. Kuva © Partanen & Lamusuo Oy

Mystinen Hall of Fame. Kuva © Partanen & Lamusuo Oy

Museon mittavat esinekokoelmat kertovat satakuntalaisesta elämänmenosta kivikaudelta nykypäivään. Näyttelykierto alkaa pronssisesta keskikerroksesta, jossa esitellään satakunnan historiaa kivi-, pronssi- ja rautakauden esineistön kautta talonpoikaiskulttuuriin. Kierto jatkuu hopeiseen pohjakerrokseen pureutuen Porin historiaan. Kultainen yläkerta on taas pyhitetty satakuntalaisille persoonille ja tapakulttuurille.

Elon merkkejä voi kokea nyt myös museon erilaisten uusien tapahtumien kautta, joita tukee pohjakerroksen keskelle suunniteltu Taavi Koskisen lauttaa mukaileva Taavi-lava. Lavan eteen on sijoitettu Laituri-penkkejä, joille voi istahtaa levähtämään museokierroksen lomassa. Luennot, konsertit ja muut tapahtumat saivat arvoisensa puitteet, kun esitystä voi seurata myös ylemmistä kerroksista.

Lisätietoa kalusteista: Laituri-penkki.

Virallisia avajaisjuhlia vietettiin yli 500 vieraan voimin! Kuva © Tommi Järvensivu / Satakunnan Museo

Yläkerran hämmästelyhylly tarjoilee erilaisia mielenkiintoisia esineitä, joista osa löytyy luukun takaa. Kuva © Tommi Järvensivu / Satakunnan Museo

Katso lisää

< >
Ajattelemme, että luovalle yhteistyölle joustavuuttakin tärkeämpää on mukautumiskyky.
Se, kuinka hyvin pystymme kertomaan saman tarinan, vaikka sivumäärä kirjassa vaihtuisikin. Satojen projektien, isojen ja pienten, kokemuksella voimme todeta, että vaikka olemmekin ylpeitä kättemme jäljestä, ovat parhaat työmme ennen kaikkea asiakkaidemme ansiota. He ovat jakaneet kanssamme näkemyksen, että yhteinen visio ja unelma ovat onnistumisen elinehto. Me suunnittelemme tiloja, rakennuksia ja ympäristöjä, joissa on hyvä elää ja toimia ja jotka kestävät katseita ja käyttöä. Me olemme luova suunnittelu- ja arkkitehtitoimisto – haluamme luoda ympärillemme eheän maailman, pala palalta.
× Sulje