Pudotusvalikko
  • Eksote taiteenkaava

  • Eksote taiteenkaava

Eksote taiteenkaava

Tilaaja: Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri
Osoite:
K-sairaala, Valto Käkelän katu 3, 53130 Lappeenranta
Taiteen kaavan suunnittelu: Jaana Partanen ja Heikki Lamusuo
Pa-La-tiimi: Outi Taskinen

10 / 2014
05 / 2018

Etelä-Karjalan keskussairaalaan suunniteltiin nykyaikainen ja asiakaslähtöinen uudisrakennus, johon sijoitettiin päivystys, laboratoriotiloja sekä sekä vuodeosastoja. Uuden sairaalan sisä- ja ulkotiloihin toteutettiin useita taideteoksia. Taide määrittää mittavan osan sairaalan yleisilmeestä ja tilallisista ratkaisuista. Teokset nivottiin luonnolliseksi osaksi arkkitehtuuria ja sisustussuunnitelmia. Tässä apuna käytetään Partanen & Lamusuo Oy:n kehittämää Taiteen kaavaa, joka helpottaa taiteen toteuttamista sairaalaympäristöön. Taiteen kaavassa teoksille määritellään ennalta esimerkiksi niiden paikat, kokoluokka ja käytettävät materiaalit. Teoksien lopullinen suunnittelu, ulkonäkö ja toteutus annetaan erikseen hankittavan taiteilijan tehtäväksi.

Taidehanke antoi mahdollisuuden monelle eri taiteilijalle päästä osalliseksi sairaalan tilojen ilmeen suunnittelua. Taiteen kaava on uudenlainen tapa suunnitella ja toteuttaa taidetta julkisiin tiloihin. Sen avulla pyritään luomaan asiakkaalle erilainen ja elämyksellinen vierailukokemus sairaalassa. Ympäriltä löytyvä taide vie ajatukset pois sairaalamaailmasta, rentouttaa siellä vierailevaa ja nopeuttaa paranemisprosessia. Taiteilija- ja teosvalinnat teki Eksoten kokoama taidetyöryhmä paikallisille taiteilijoille suunnatun kilpailun perusteella.

Eksoten taiteen kaava viimeistelyvaiheessa. Julkisivuteos, Partanen & Lamusuo, Eksote K-sairaala, 2018. Kuva © Cembrit Oy

Käytävien maisemateoksen lähtökohtana on toiminut Saimaan vesistö, taiteilijat Ville Huhtanen ja Nelli Tanner. Eksote K-sairaala, 2018. Kuva © Outi Pulli / Eksote

Taidepilari, Sirpa Hynninen ja Vesa-Ville Saarinen, Eksote K-sairaala, 2018. Kuva © Outi Pulli / Eksote

Prosenttitaidetaiteilijat:
Annu Vertanen
Ville Huhtanen, Nelli Tanner
Sirpa Hynninen, Vesa-Ville Saarinen
Tuulia Iso-Tryykäri, Janette Holmström
Väre, julkisivutaideteos, Partanen & Lamusuo

Katso lisää

< >
Ajattelemme, että luovalle yhteistyölle joustavuuttakin tärkeämpää on mukautumiskyky.
Se, kuinka hyvin pystymme kertomaan saman tarinan, vaikka sivumäärä kirjassa vaihtuisikin. Satojen projektien, isojen ja pienten, kokemuksella voimme todeta, että vaikka olemmekin ylpeitä kättemme jäljestä, ovat parhaat työmme ennen kaikkea asiakkaidemme ansiota. He ovat jakaneet kanssamme näkemyksen, että yhteinen visio ja unelma ovat onnistumisen elinehto. Me suunnittelemme tiloja, rakennuksia ja ympäristöjä, joissa on hyvä elää ja toimia ja jotka kestävät katseita ja käyttöä. Me olemme luova suunnittelu- ja arkkitehtitoimisto – haluamme luoda ympärillemme eheän maailman, pala palalta.
× Sulje