Toggle navigation
  • SaaristoPaviljonki

SaaristoPaviljonki

Sketch planning: room area 840 m2, floor area 920 m2
Address: Saaristokatu / Siikaranta, Kuopio
Commissioned by: KoKo Ky
Art concept by: Jaana Partanen
Architect: Heikki Lamusuo
Pa-La team: Taru Paavilainen

2009

The innovative architecture of SaaristoPaviljonki has been created to express a new, versatile service concept. Its activities combine marina services, a cafeteria and restaurant, a shop, a new kind of wash service concept, fuel sales and tourist and recreational services. Everything is driven by ecological thinking.

SaaristoPaviljonki acts as a landmark along Saaristokatu (Archipelago Street). A shore boulevard and high-quality pier and green area structure invite to take a walk and to relax by the water. The building itself will be located in the middle of landing stages, above the water, as a light pavilion building. A glass-walled restaurant gives a magnificent view to the blue of Kallavesi, and on the terraces one can enjoy convivial island life by the water. On the other, Saaristokatu side, the building appears dynamic, almost futuristic. A light wall arches as a protective roof whose tip reaches out toward the city like an airplane wing.

Saaristopaviljonki (Archipelago Pavilion), Sketch planning, Kuopio, 2009. © Pa-La

EKOLOGICAL,

VERSATILE

Saaristopaviljonki (Archipelago Pavilion), Sketch planning, Kuopio, 2009. © Pa-La

SaaristoPaviljonki is a zero-energy building in accordance with sustainable development, utilising, for example, heat obtained from the lake, wind and solar energy and rainwater.

We think that more important than flexibility for the creative collaboration is adaptability.
The ability to tell the same story even when the amount of pages in the book changes. With the knowledge collected having completed hundreds of small and large projects we can deduce that even though we are very proud of what we have accomplished the merit for our best work goes to our clients. They have shared our point of view that we only succeed because we share the same vision and dream. We design spaces, buildings and environments that are comfortable to live and work, pleasant to the eye and sustainable. We are creative design and architectural group, we want to create an inclusive world all around us - Piece by Piece.