Toggle navigation
  • Punkaharju day-care center

Punkaharju day-care center

Extension: floor area 614+29 m², capacity: 3218+84 m³
Renovation:
floor area 67 m², capacity: 255 m³
Address:
Palomäentie 2, 58500 Punkaharju
Commissioned by:
Punkaharju Municipal Council
Chief Designer:
Jaana Partanen and Heikki Lamusuo
Pa-La team:
Emiilia Kosonen, Taru Paavilainen, Laura Kauranen

2010

The Punkaharju day-care center is a colourful and surprising building opening to an extensive, verdant playground. The heart of the day-care center is the multipurpose Aula (Lobby) bathing in natural light, around which are grouped colourful entrance halls of children's groups and common use spaces.

Spatially the new day-care centre is experiential and nuanced. A child can experience the light expanse of a high space or climb to the low twilight of a play loft. The premises are multipurpose, so that a space can be in different uses depending on the time of day and season.

Punkaharju day-care center, 2010. Photo © Pa-La

Punkaharju day-care center, 2010. Photo © Pa-La

Punkaharju day-care center, 2010. Photo © Pa-La

ROOMS WITH GOOD ACOUSTIC HELPS KIDS TO CONCENTRATE.

Punkaharju day-care center, 2010. Photo © Pa-La

Punkaharju day-care center, 2010. Photo © Pa-La

The façades of the timber-framed day-care centre are of timber cladding and plywood. In the interiors, a lot of transparent-coloured birch plywood, horizontal cladding and timber lathing have been used to create a warm and cosy mood. Natural and warm-toned materials and an ample use of sunlight promote health and a safe life. Acoustically pleasant and peaceful spaces help children concentrate on their tasks.

The Punkaharju day-care centre was rewarded for its architecture as the only Finnish day-care centre in the international "Making Space 2010 Architectural Award - architecture and design for children and young people" competition in Scotland.

Punkaharju day-care center, 2010. Photo © Pa-La

Punkaharju day-care center, 2010. Photo © Pa-La

We think that more important than flexibility for the creative collaboration is adaptability.
The ability to tell the same story even when the amount of pages in the book changes. With the knowledge collected having completed hundreds of small and large projects we can deduce that even though we are very proud of what we have accomplished the merit for our best work goes to our clients. They have shared our point of view that we only succeed because we share the same vision and dream. We design spaces, buildings and environments that are comfortable to live and work, pleasant to the eye and sustainable. We are creative design and architectural group, we want to create an inclusive world all around us - Piece by Piece.