Empaattisesti suunniteltu tila on sosiaalisesti kestävä

04.10.2024

Empaattisesti suunniteltu tila on sosiaalisesti kestävä

Yhdenvertaisuutta ja tasavertaisia kohtaamisia tukeva esteettömyys on paljon muutakin kuin fyysisten, konkreettisten esteiden poistamista. Miten suunnittelija voi tavoittaa eri tavoin liikunta- tai aistirajoitteisten ihmisten tarpeet ja ymmärtää heidän kokemusmaailmaansa?

”Aidosti esteetön tila palvelee jokaista tilan käyttäjää henkilökohtaisista ominaisuuksista riippumatta. Empaattisesti suunniteltu rakennus eheyttää ympäristöä ja ihmistä sekä luo maailmasta paremman paikan pala palalta”, sanoo taiteilija-arkkitehtipari Partanen & Lamusuo.

Empaattinen suunnittelu tuo arkkitehtuuriin yhdenvertaisuutta ja parantaa käyttäjien kokemusta oikeudenmukaisuudesta. Empaattisesti suunniteltu tila on sosiaalisesti kestävä. Käytettävyyteen, saavutettavuuteen ja viihtyisyyteen vaikuttavat useat osa-alueet: fyysinen saavutettavuus, pintamateriaalit, valaistus, värimaailma, akustiikka ja sisäilman laatu.

Empatian avulla esteettömäksi suunniteltu rakennus tai tila huomioi kaikkien käyttäjien tarpeet, mikä parantaa käyttäjien elämänlaatua. Empaattisesti suunniteltuun tilaan on helppoa tulla ja tilassa orientoituminen on suunniteltu huolella.

”Akustiikkasuunnittelu on tärkeä osa empaattista suunnittelua ja tilan esteettömyyttä. Ääniympäristö vaikuttaa kaikkien viihtyvyyteen, mutta kuulorajoitteisille tilan akustiikka on erityisen tärkeä. Ellei tilassa kuule hyvin eikä tule kuulluksi, tila ei ole viihtyisä, turvallinen eikä kutsuva.”

Kun esteettömät ratkaisut ovat kiinteä osa suunnittelua, ne kutsuvat kaikkia tilan käyttäjiä, luovat mahdollisuuden tasavertaisille kohtaamisille ja vähentävät erilaisten ihmisten välisiä ennakkoluuloja.


Kalusteiden värillä voi myös viestiä. Nämä kalusteet kertovat käyttäjälleen näytteenottopaikasta. | Kuva © Pa-La Kaarisairaala

Paladin Tuma sohvat huomioivat kaiken kokoiset käyttäjät ja rauhoittavat odotustilaa. | Kuva © Pa-La Kaarisairaala

Taiteella voi ohjata käyttäjää keskittymään ympäristöön odottamisen sijasta. | Kuva © Pa-La K-sairaala

Akustointi lisää tilan empatiaa. | Kuva © Pa-La Elokuvateatterikeskus Tapio

Kalusteet voivat yllättää ja tuoda liikettä ja lohdutusta käyttäjälleen. | Kuva © Pa-La K-sairaala

Erillisratkaisut hajottavat, empatia eheyttää

Arkikielessä esteettömyyttä käytetään usein rakennetun ympäristön fyysisestä toimivuudesta liikuntarajoitteisen näkökulmasta. Esteettömyyden sudenkuoppana on, että esteettömyyteen pyrkivät ratkaisut jäävät erillisiksi rakennuksen kokonaisuudesta.

Erillisratkaisuilla ei välttämättä saavuteta yhtenäistä kokonaisuutta toiminnallisesti eikä arkkitehtonisesti. Erityisratkaisut mielletään usein vain aisti- tai liikuntarajoitteisille suunnatuiksi, jolloin rajoitteitta liikkuvat välttävät niiden käyttämistä.

Kun esteettömät ratkaisut ovat kiinteä osa suunnittelua, ne kutsuvat kaikkia tilan käyttäjiä, luovat mahdollisuuden tasavertaisille kohtaamisille ja vähentävät erilaisten ihmisten välisiä ennakkoluuloja.

Empaattisesti suunnitellussa, esteettömässä tilassa erilaiset ihmiset voivat kohdata toisensa tasavertaisesti sekä tuntea yhteenkuuluvuutta toistensa ja ympäristön kanssa. Tila vastaa ihmisen elämänkaaren kaikkiin vaiheisiin lapsuudesta aikuisuuteen ja vanhuuteen.

Lue myös miten empaattinen tila tuottaa myönteisiä tunteita.

Esteettömässä tilassa on helppo liikkua kaikkien. | Kuva © Pa-La K-sairaala

KATSO LISÄÄ

Jätä kommentti


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.