Luovuuden ja yhteistyön avulla rakennetaan parempi maailma

23.08.2024

Luovuuden ja yhteistyön avulla rakennetaan parempi maailma
– sanotaan ei avoimille suunnittelukilpailuill
e!

Arkkitehtuuri- ja taidealan avoimiin suunnittelukilpailuihin
osallistuu tuhansia kilpailuehdotuksia, joihin käytetään tuhansia
henkilötyövuosia.

Partanen & Lamusuo haastavat kilpailukulttuuria ja ehdottavat
vaihtoehdoksi luovan työn käyttämistä yhteistä hyvinvointia
kohentaviin projekteihin.


”Arkkitehtisuunnittelu ja taiteen tekeminen ovat luovaa työtä, jonka avulla voi auttaa ihmisiä voimaan paremmin. Teimme jo vuosia sitten strategisen valinnan: suunnittelemme vain hankkeita, jotka edistävät ihmisten hyvinvointia, emmekä osallistu avoimiin suunnittelukilpailuihin. Kokemuksen karttuessa olemme yhä vakuuttuneempia siitä, että tämä oli oikea päätös. Tämä on se suunta, johon haluamme kulkea”, kertoo taiteilija-arkkitehtipari Partanen & Lamusuo.

Partanen & Lamusuon ohjenuorana on paremman maailman puolesta toiminen ja hyvinvoinnin tukeminen kaikilla tasoilla, olipa kyseessä asuinrakennus, julkinen tila, työympäristö tai taideteos. Empatia on heidän suunnittelutyössään keskeisessä roolissa. Taiteilija-arkkitehtipari asettuu erilaisten ihmisten asemaan ja pohtii, millainen ympäristö täyttää heidän tarpeensa mahdollisimman hyvin ja millaisessa tilassa on hyvä olla.

”Olemme palveluammatissa, jossa empaattinen ja arvostava keskustelu asiakkaan kanssa on suunnittelutyön perusta. Empatiaan pohjautuvan asiakassuhteen kautta voimme luoda tiloja, jotka ratkaisevat asiakkaan ongelman ja tekevät maailmasta paremman paikan. Kilpailuissa empaattinen suhde asiakkaaseen jää muodostumatta, joten emme voi tehdä työtämme niin hyvin kuin haluaisimme”, Partanen & Lamusuo pohtivat.


Parempi maailma yhteistyössä, ei kilpailemalla

Sen lisäksi, että arkkitehtuuri- ja taideprojektien suunnittelukilpailuissa asiakas jää etäiseksi, niissä myös menetetään valtavasti aikaa ja luovan työn resursseja. Esimerkiksi vuonna 2014 käynnistettiin Guggenheim Helsinki -museohankkeen arkkitehtuurikilpailu, johon osallistui 1715 kilpailutyötä.

Jos jokainen arkkitehtitoimisto käyttää noin 1000 työtuntia kilpailuehdotuksen tekemiseen, Guggenheim Helsinki -museon kilpailun 1715 ehdotusta vaativat 1 715 000 työtuntia, joka vastaa 907 henkilötyövuotta. Lopulta hanke jäi toteutumatta, sillä Guggenheim Helsinki -museohanke hylättiin useiden ehdotuskierrosten päätteeksi.

Tänä vuonna käynnistyneeseen Helsingin uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon suunnittelukilpailuun odotetaan tuhansia ehdotuksia. Tuhansia ehdotuksia keräävän suunnittelukilpailun vaatima työmäärä on valtava.

Työmäärä ei välttämättä tuota tuloksia, kuten Guggenheim Helsinki -museon hankkeessa kävi. Tällöin kilpailuehdotukseen käytetty aika, resurssit ja luova työ menetetään. Ellei yhtäkään kilpailuehdotusta toteuta, jää alkuperäinen ongelma, eli rakennuksen tai taideteoksen tarve, ratkaisematta. Usein kilpailuehdoissa vaaditaan ehdotusten salassapitoa, joten kilpailuehdotuksia ei voi toteuttaa tai hyödyntää muussa yhteydessä.

”Arkkitehtuurialan kilpailukulttuuri voi antaa uusille arkkitehtitoimistoille mahdollisuuden näyttää taitonsa ja päästä pinnalle, mutta samalla tuhlataan monen ihmisen luovaa työpanosta. Sen sijaan, että kilpailemme keskenämme, meidän tulisi keskittyä yhteistyöhön ja rakentaa yhdessä maailmaa, jossa kaikilla on hyvä olla”, visioivat Partanen & Lamusuo.

”Luovuutta voi käyttää paitsi empaattisessa asiakassuhteessa asiakkaiden hyvinvoinnin kohentamiseen, myös pyyteettömästi. Yhteistyöllä voitaisiin rakentaa yhteistä hyvää kotimaassa ja eri puolilla maailmaa”, Partanen & Lamusuo sanovat.

 

”Sen sijaan, että kilpailemme keskenämme, meidän tulisi keskittyä yhteistyöhön ja rakentaa yhdessä maailma, jossa kaikilla on hyvä olla.”

 

Ihmisten lisäksi luonnon kunnioittaminen ja harmonia ympäröivän maailman kanssa on Jaanalle ja Heikille tärkeää, joten he ottavat huomioon rakennuspaikan ja suunnittelevat kokonaisuuden, joka sopii yhteen ympäristön ja luonnon kanssa.

Aidossa asiakassuhteessa luovuus kukoistaa

Empaattisessa asiakassuhteessa ja yhteistyössä asiakkaan ongelma voidaan ratkaista aidosti. Kun asiakas kertoo tarpeistaan ja toiveistaan, voi suunnittelija tarjota luovia ratkaisuja, joita asiakas ei välttämättä olisi tullut ajatelleeksi. Empatiaan pohjautuen Partanen & Lamusuo suunnittelevat koteja, joissa viihdytään, sekä julkisia ja puolijulkisia tiloja, joissa on mukava tehdä töitä, asioida ja nauttia vapaa-ajasta.

Ihmisten lisäksi luonnon kunnioittaminen ja harmonia ympäröivän maailman kanssa on heille tärkeää, joten Partanen & Lamusuo ottavat huomioon rakennuspaikan ja suunnittelevat kokonaisuuden, joka sopii yhteen ympäristön ja luonnon kanssa.

”Luovuutta voi käyttää paitsi empaattisessa asiakassuhteessa asiakkaiden hyvinvoinnin kohentamiseen, myös pyyteettömästi. Yhteistyöllä voitaisiin rakentaa yhteistä hyvää kotimaassa ja eri puolilla maailmaa”, Partanen & Lamusuo sanovat.

Partanen & Lamusuo ovat suunnitelleet paljon modulaarisia puurakennuksia, kuten päiväkoteja, palveluasumisen yksiköitä ja terveydenhuollon yksiköitä. Modulaarisuuden etuna on rakennuksen skaalautuminen ja mukautuminen erilaisiin käyttötarpeisiin. Puurakenteiset rakennukset kestävät aikaa ja käyttöä ja ovat esteettisesti viehättäviä.

”Olisi upeaa saada käyttää suunnittelemiamme rakennuksia yhteisen hyvän edistämiseen yhdessä muiden toimijoiden kanssa. Haaveilemme osallistumisesta Ukrainan jälleenrakentamiseen sodan jälkeen siten, että rakennuskanta on kaunista, ekologista ja kestävää.” sanoo sodan jälkeen rakennetulla rintamamiestalo-alueella asuva taiteilija-arkkitehtipari Partanen & Lamusuo.

Rauhan ja yhteisymmärryksen edistämiseksi Partanen & Lamusuo on ideoinut PeaceBorderSauna-konseptin. Idea rajoille rakennettavista saunoista, joissa saunoessa voitaisiin rakentaa perusta keskinäiselle luottamukselle, tuli Suomen presidentinvaalien alla.

Millainen rooli presidentti Alexander Stubbilla oli PeaceBorderSauna-konseptin idean syntymisessä? Lue lisää PeaceBorderSauna-konseptista.

Partanen & Lamusuon PeaceBorderSauna -konsepti ottaa kantaa rajarauhaan.

Katso lisää

< >

Jätä kommentti


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.