Empaattisessa tilassa on hyvä olla

17.04.2024

 

Mistä palasista lempirakennukset tai lempipaikat muodostuvat?
Miksi jossain tietyssä rakennuksessa on hyvä olla ja miksi juuri tietty tila vetää puoleensa?


”Lempipaikat tuottavat ihmiselle hyvää oloa. Hyvän olon kokemukseen vaikuttavat kaikki tilan ominaisuudet, jotka voi havaita eri aistein: värit, valo, muotokieli, mittasuhteet, akustiikka ja tuoksut sekä se, miltä materiaalit tuntuvat”, sanoo Jaana Partanen.

Aistien välityksellä havaittavat ominaisuudet ja piirteet tuottavat erilaisia tunteita ja herättävät ajatuksia. Detaljit voivat vetää katseen puoleensa ja tuottaa esteettisiä elämyksiä, ja materiaalien tuntu ja tuoksu voivat tuoda mieleen muistoja.

”Empatia ilmenee ihmisten ja ympäristön arvostamisena. Arkkitehtuurilla haluamme saada tilan käyttäjän tuntemaan, että tilan omistaja ja suunnittelijat arvostavat tilan käyttäjiä”, Heikki Lamusuo sanoo.

Empatian kautta suunniteltu tila saa käyttäjän tuntemaan, että tila on suunniteltu häntä varten. Tila ja paikka tuntuvat omalta ja ihminen viihtyy tilassa. Empaattisesti suunniteltu tila tukee yhteisöllisyyden muodostumista ja tarjoaa luontevia kohtaamispaikkoja.

”Yhteisöllisyyden tukeminen kuuluu kiinteästi kaikkien tilojen suunnitteluun kodeista toimisto- ja liiketiloihin ja julkisiin tiloihin. Tilakokonaisuuteen tarvitaan tiloja kohtaamisille ja suojaisia tiloja omalle rauhalle”, Lamusuo sanoo.

 

Valaistuksella saadaan hämäriin tiloihin tunnelmaa, sekä turvallisuutta.

BioRex Kulttuurikasarmin tiloissa myös käytännöllisyys on avainasemassa tarjoilupöytien muodossa.

BioRex Seinäjoen elokuvasalissa on mukavat istuimet, paljon jalkatilaa ja akustointiin on panostettu.

 

”Empatia ilmenee ihmisten ja ympäristön arvostamisena.”

 

 

 

Monimuotoiset kalusteet mahdollistavat tilan muokkaamisen, ovat kestäviä ja tarjoavat reilusti istumatilaa. Kuvan kalusteet Palad kalustebrändin valikoimista.

BioRex Triplan aula sopii kohtaamispaikaksi myös ennen ja jälkeen elokuvien.

Empaattinen tila tuottaa myönteisiä tunteita

Partanen & Lamusuon portfolioon sisältyy laaja kattaus erilaisia rakennuksia, tiloja ja julkisen taiteen projekteja. Suunnittelussa huomioidaan tilan käyttäjät, käyttötarkoitus ja toiminnallisuus, joten jokainen projekti muovautuu omanlaisekseen ja oman näköisekseen.

”Tilan käyttäjät kokevat tilan myönteisenä, kun tila puhuttelee ihmistä ihmisenä. Empaattinen suunnittelu synnyttää empaattisen tilan, joka on ihmiselle sopiva ja tuottaa myönteisiä tunteita”, pohtii Lamusuo.

Väreillä on valtava merkitys arkkitehtuurin, taiteen ja designin estetiikassa. Partanen & Lamusuo pohtivat värimaailmaa sekä viihtyvyyden että tilan käyttötarkoituksen kautta. Sopusointuinen, harmoninen kokonaisuus on rauhoittava, ja eri sävyillä tai pintamateriaaleilla voi merkitä sijainteja, mikä parantaa tilan käytettävyyttä.

”Käyttäjiä voi puhutella myös mittakaavan ja muotokielen kautta. Esimerkiksi päiväkoteihin tarvitaan eri mittakaavassa olevia tiloja, jotta lapset tuntevat olonsa turvalliseksi. Mielikuvitusta ruokkivat ja turvallisuudentunnetta tukevat tilat luovat puitteet leikille ja vuorovaikutukselle”, Partanen & Lamusuo kertovat.

Rakennusten muotokielessä voi hyödyntää kaarevia muotoja, joita ihmiset kohtaavat luonnonympäristöissä. Kaarevat muodot tuntuvat luonnollisilta ja parantavat viihtyvyyttä, millä on suuri merkitys ihmisen kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille.

Lue myös sulkeeko empatiasuunnittelu wow-arkkitehtuurin ulkopuolelleen. 

Valot paitsi valaisevat, luovat tunnelmaa ja kerroksia, voivat myös toimia opasteina ja rakenteiden painotuksina.

Myös aulatilojen rauhoittava valaistus ja istumapaikkojen luova sijoittelu on empaattisen tilan tunnusmerkkejä. Kuvan aula on BioRex Seinäjoelta.

Lue suunnittelemistamme elokuvateattereista

< >

Jätä kommentti


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.