Elon merkkejä

15.03.2018

Satakunnan museon uuden Elon merkkejä -perusnäyttelyn avajaisia vietettiin keskiviikkona 7.3.2018 ja näyttely avautui yleisölle 8.3.2018, joka oli myös Porin 460-vuotisjuhlapäivä! Perusnäyttely kertoo kolmessa eri kerroksessa Satakunnan elämänmenosta. Satakunnan ammattitaitoinen näyttelytyöryhmä valitsi mittavista kokoelmistaan parhaat palat, jotka sopivat museon henkilökunnan ja amanuenssi Johanna Jakomaan koostamaan näyttelykäsikirjoitukseen. Partanen & Lamusuo Oy vastasi näyttelykierron ja ilmeen suunnittelusta.

Näyttelysuunnitelman ajatuksena oli sijoittaa esineistö niille ominaiseen ympäristöön ja interiöörejä löytyykin näyttelystä runsaasti. Myös tunnelmallinen, näyttelykävijän liikkeistä reagoiva valaistus luo oman säväyksen tilaan. Pintamateriaaleissa käytettiin Partanen & Lamusuo Oy:n tavaramerkeiksikin muodostuneita metallisävyjä, jotka limittyvät näyttelykierron mukaan seuraavasti: 1. kerros on pronssinen, koska näyttelykierto alkaa pronssikaudelta. Seuraavana on vuorossa siirtyminen alakertaan 0. kerrokseen, jonka kerrossävynä toimii hopea. Viimeisenä ja ylimpänä olevan 2. kerroksen sävy on itseoikeutetusti kulta.

Katso alta myös Porin kaupungin video, jossa museon amanuenssi Johanna Jakomaa kertoo näyttelystä.

Näyttelyesineet pääsevät hyvin esille valaistujen vitriinien suojissa. Kuva © Pa-La

Näyttelyn sydän Taavi-lautta toimii tilan keskellä esiintymislavana. Vastapäätä sijaitseville laituripenkeille voi istahtaa hengähtämään näyttelyn kiertämisen lomassa. Kuva © Pa-La

Ylimmässä kerroksessa päästään kesäisiin tunnelmiin maitolaiturin ja latotanssien väliseen miljööseen. Kuva © Pa-La

Työsarka on ollut mittava puolin ja toisin, olihan näyttelytilaa yhteensä jopa n. 1500 m². Tiukka aikataulu loi matkalle myös omat haasteensa. Suurkiitokset museon väelle ahkerasta yhteydenpidosta, sillä ilman sitä ja ahkeraa työpanosta paikan päällä tämä mittava näyttely ei olisi onnistunut.

Huom! La 17.3. klo 11-15 Satakunnan museolla vietetään Lasten päivää. Tuolloin pääsee sisäänpääsymaksun hinnalla tutustumaan uuden perusnäyttelyn leikkipaikkoihin ja näkemään, millaisilla leluilla lapset ennen vanhaan leikkivät. Suosittelemme lämpimästi!

Elon merkkejä -perusnäyttely
Satakunnan museo, Hallituskatu 11, 28100 Pori

Katso lisää