Suomi – sairaalasuunnittelun esimerkkimaa

12.01.2021

Suomalaisen sairaalasuunnittelun laatu ja mm. taiteen käyttö on noteerattu ulkomailla. Ruotsin Ecophon julkaisi nettisivuillaan artikkelin, jossa kerrotaan Partanen & Lamusuon suunnittelemasta koko julkisivun kokoisesta taideteoksesta Evoluutiosta. Taideteos toimii osana sairaalan energiajärjestelmää lämmittäen talvella ja viilentämällä kesällä.

Ulkoa taideteosta voi ihastella suurena kokonaisuutena, mutta sisältäpäin voi nähdä pieniä yksittäisiä taideteoksia. Myös aulatilat ovat Partanen & Lamusuon suunnittelemat. Aulatiloille ominaista on solujen inspiroivana orgaaniset pyöreät muodot, joka näkyy myös kalustevalinnoissa. Aulatiloista löytyy muun muassa Paladin Tuma-sohvia.

Orgaaniset muodot tukevat turvallisuuden tunnetta, ja auttavat myös luomaan miellyttävän ääniympäristön. Jaana Partasen mukaan akustiikalla onkin todella tärkeä asema nimenomaan terveydenhuoltoalalla. Suurissa aulatiloissa on sekä seinissä että katossa akustiset paneelit, mutta myös portaikot, kävelysillat ja huonekalut auttavat hyvän akustiikan luomisessa.

Julkisivutaideteos Evoluutio toimii osana sairaalan energiajärjestelmää. Kuva © Kari Matti Antero Puustinen / KYS valokuva-arkisto

10-kerroksinen Eksote K-sairaalan julkisivussa on käytetty yhteensä 36 eri värisävyä. Kuva © Cembrit Oy

Taide on tärkeänä osana, kun sairaalarakennuksesta halutaan ihmisläheinen ja kutsuva. 10-kerroksinen Etelä-Karjalan keskussairaala on maalattu 36 eri värisävyllä, jotka on johdettu seitsemästä alkuperäisestä väristä. Arkkitehtuurin ja taiteen avulla on luotu kokonaisvaltainen, ihmisen hyvinvointia tukeva sairaalakokemus.

Koko artikkeli on luettavissa Ecophonin verkkosivuilla englanninkielisenä. 

Katso lisää