Pudotusvalikko
  • Rauhalahden päiväkoti

  • Rauhalahden päiväkoti

Rauhalahden päiväkoti

Uudisrakennus: 1170 hum², 1247 kem², 5930 m²
Osoite:
Kiiskenkuja 1, 70700 Kuopio
Tilaaja:
Niiralan Kulma Oy
Taideteos: Jaana Partanen ja Heikki Lamusuo
Vastaava suunnittelija: Heikki Lamusuo / Sillman arkkitehtitoimisto Oy

2002

Rauhalahden päiväkodin arkkitehtonisena perusideana oli jakaa suuri rakennusmassa pieniin toiminnallisiin tilakokonaisuuksiin "majoihin", jotka ryhmittyvät korkeiden sisätilojen "kujien ja aukioiden" ympärille muodostaen pienen "kylän". Majojen sisätilat ovat kotoisia ja mittakaavaltaan pieniä, kun taas välitilojen korkeus ja ylhäältä tulviva luonnonvalo antaa niille ulkotilamaisen luonteen. Keskeisenä tilana on juhlasali, jonka taivaansinistä kattoa kannattelee myyttinen tilataideteos Maailmanpylväs.

Lisätietoja Maailmanpylväs -taideteoksesta.

Rauhalahden päiväkoti, Kuopio, 2002. Kuvat © Pa-La

Rauhalahden päiväkoti, Kuopio, 2002. Kuva © Pa-La

Rauhalahden päiväkoti, Kuopio, 2002. Kuva © Pa-La

MITTASUHTEILTAAN TOIMINNALLISIA KOKONAISUUKSIA NIIN ISOILLE KUIN PIENILLE

Rauhalahden päiväkoti, Kuopio, 2002. Kuva © Pa-La

Rauhalahden päiväkoti, Kuopio, 2002. Kuva © Pa-La

Juhlasalia reunustaa kaksi monikäyttöistä viiluseinäistä majaa, joiden katolta löytyvät kirjastoparvi ja juhlaparvi. Yhdessä satuaulan kanssa nämä muodostavat siirtoseinien ja aukeavien lasiseinien avulla muuntuvan ja monikäyttöisen tilasarjan. Sisäarkkitehtuuriin tuovat väriä välitilojen sininen katto, kaikissa puuosissa toistuva lämmin kirsikkasävy sekä lattian harkitut värikentät. Ulkoarkkitehtuurissa huomio kiinnittyy vaaleiden majojen ainutlaatuiseen, vain yhdeltä sivulta sisäänpäin laskeutuvaan harjakattomuotoon. Erikoinen muoto tuo tilallista vaihtelevuutta majojen sisälle ja mahdollisti parvien teon myös leikkihuoneisiin. Päiväkodissa on neljä majaa päiväkotiryhmille, yksi henkilökunnalle ja yksi yhteiskäyttöisille tiloille, joita ovat salin ja satutorin lisäksi mm. talvipuutarha, vesileikkihuone, hiekkaleikkitila, verstas ja kotikeittiö.

Rauhalahden päiväkoti esiteltiin Finnish Architecture 0203 - kirjassa ja vuonna 2005 saksalaisen Karl Krämer Verlagin arkkitehtuurikirjassa Bauen für Kinder.

Rauhalahden päiväkoti, Kuopio, 2002. Kuva © Pa-La

Katso lisää

Ajattelemme, että luovalle yhteistyölle joustavuuttakin tärkeämpää on mukautumiskyky.
Se, kuinka hyvin pystymme kertomaan saman tarinan, vaikka sivumäärä kirjassa vaihtuisikin. Satojen projektien, isojen ja pienten, kokemuksella voimme todeta, että vaikka olemmekin ylpeitä kättemme jäljestä, ovat parhaat työmme ennen kaikkea asiakkaidemme ansiota. He ovat jakaneet kanssamme näkemyksen, että yhteinen visio ja unelma ovat onnistumisen elinehto. Me suunnittelemme tiloja, rakennuksia ja ympäristöjä, joissa on hyvä elää ja toimia ja jotka kestävät katseita ja käyttöä. Me olemme luova suunnittelu- ja arkkitehtitoimisto – haluamme luoda ympärillemme eheän maailman, pala palalta.
× Sulje