Pudotusvalikko
  • Oikeus, kohtuus, tasa-arvo

  • Oikeus, kohtuus, tasa-arvo

  • Oikeus, kohtuus, tasa-arvo

  • Oikeus, kohtuus, tasa-arvo

Oikeus, kohtuus, tasa-arvo

Osoite: Minna Canthin katu 64, 70100 Kuopio
Tilaaja: Itä-Suomen hallinto- ja hovioikeus
Taiteilijat: Jaana Partanen ja Heikki Lamusuo
Pa-La-tiimi: Hannu Hoffrèn, Outi Taskinen, Suvi Niinisalo ja Satu Kaleva
Koko: 132 m²
Materiaali: digiprintattu lasi / tarra
Arkkitehtisuunnittelu: arkkitehtitoimisto Heikki Castrén & Co / Lisäosa ja peruskorjaus: Partanen & Lamusuo Oy

2016

Partanen & Lamusuo Oy suunnitteli Kuopiossa sijaitsevan Itä-Suomen hallinto- ja hovioikeuden toimitilojen Kuution ja Suunnikkaan peruskorjauksen. Lisätilaa Suunnikkaaseen saatiin kultaisella lisärakennusosalla Pillerillä, jonka lasipintaa koristaa Oikeus, kohtuus, tasa-arvo -julkisivutaideteos.

Oikeus, kohtuus, tasa-arvo sanat toistuvat Olaus Petrin tekstissä 500 vuoden takaa. Olaus Petrin tuomarinohjeet ovat olleet jo runsaan 360 vuoden ajan lakikirjan johdantona sekä Ruotsissa että Suomessa. Vuosisatojen kuluessa tuomarinohjeista on tullut olennainen osa pohjoismaista oikeusperinnettä ja suurelta osin ne ovat yhtäpitäviä nykyisenkin lainsäädännön kanssa. Erityisesti mukana olevat, jo kirjoittamishetkellä vanhat sananlaskut ovat muodostuneet suomalaisen kansanperinteen osaksi tyyliin ”Mikä ei ole oikeus ja kohtuus, se ei voi olla lakikaan.” Nämä sananlaskut kiemurtelevat nyt uudistettujen rakennusten lasiseinillä jatkaen ja elävöittäen arjen keskellä esi-isien filosofisia pohdintoja. Pontta näille sanoille antaa lisäksi Minna Canthin muisto, sillä oikeustalo sijoittuu jalojen periaatteiden ajajan mukaan nimetylle Minna Canthin kadulle.

Oikeus, kohtuus, tasa-arvo -julkisivutaideteos, Itä-Suomen hallinto- ja hovioikeus, 2016. Kuva © Pekka Mäkinen

Oikeus, kohtuus, tasa-arvo, tuomarin ohjeet, Itä-Suomen hallinto- ja hovioikeus, 2016. Kuva © Pekka Mäkinen

Oikeus, kohtuus, tasa-arvo, tuomarin ohjeet, Itä-Suomen hallinto- ja hovioikeus, 2016. Kuva © Pekka Mäkinen

Oikeus, kohtuus, tasa-arvo, Itä-Suomen hallinto- ja hovioikeus, 2016. Kuva © Pa-La

Oikeus, kohtuus, tasa-arvo, tuomarin ohjeet, Itä-Suomen hallinto- ja hovioikeus, 2016. Kuva © Pekka Mäkinen

Teos on toteutettu julkisivurasterointina, joka suojaa sisätiloja auringonpaisteelta ja tuo näkösuojaa arkaluontoisten asioiden hoitamiseen. Erikokoiset rasterialueet ja alaosan peittävä osa rajaavat näkyvyyttä pöytäpinnoilta ulkoapäin vastapäisistä kerrostaloista katsottaessa ja tekevät käyttäjien olosta turvallisen.

Katso lisää

Ajattelemme, että luovalle yhteistyölle joustavuuttakin tärkeämpää on mukautumiskyky.
Se, kuinka hyvin pystymme kertomaan saman tarinan, vaikka sivumäärä kirjassa vaihtuisikin. Satojen projektien, isojen ja pienten, kokemuksella voimme todeta, että vaikka olemmekin ylpeitä kättemme jäljestä, ovat parhaat työmme ennen kaikkea asiakkaidemme ansiota. He ovat jakaneet kanssamme näkemyksen, että yhteinen visio ja unelma ovat onnistumisen elinehto. Me suunnittelemme tiloja, rakennuksia ja ympäristöjä, joissa on hyvä elää ja toimia ja jotka kestävät katseita ja käyttöä. Me olemme luova suunnittelu- ja arkkitehtitoimisto – haluamme luoda ympärillemme eheän maailman, pala palalta.
× Sulje