Toggle navigation
  • Hossa Visitors’ Centre

Hossa Visitors’ Centre

New construction: total building area 117 m²
Address: Jatkonsalmentie 6, 89600 Suomussalmi
Commissioned by: National Board of Forestry, Kainuu park area
Architect: Heikki Lamusuo / Sillman arkkitehtitoimisto Oy

2002

The basic architectural idea behind the pair of semidetached houses to be built for staff at the visitors centre of the Hossa National Park was that the inhabitants should be protected from the gaze of the tourists - in fact they should be able to go into hiding - while still being able to enjoy the magnificent view over the lake as well as having a measure of privacy. Thus a steep slope covered by dry pine forest was selected as the most suitable site, since the building could be concealed so that virtually only the roof was visible and the houses could be provided with large windows that opened out onto a terrace occupying the whole width of the building and offering an uninterrupted view of the lake.

Staff residence, Hossa Visitors' Centre, Suomussalmi, 2002. Photo © Pa-La

Staff residence, Hossa Visitors' Centre, Suomussalmi, 2002. Photo © Pa-La

Staff residence, Hossa Visitors' Centre, Suomussalmi, 2002. Photo © Pa-La

Staff residence, Hossa Visitors' Centre, Suomussalmi, 2002. Photo © Pa-La

Staff residence, Hossa Visitors' Centre, Suomussalmi, 2002. Photo © Pa-La

We think that more important than flexibility for the creative collaboration is adaptability.
The ability to tell the same story even when the amount of pages in the book changes. With the knowledge collected having completed hundreds of small and large projects we can deduce that even though we are very proud of what we have accomplished the merit for our best work goes to our clients. They have shared our point of view that we only succeed because we share the same vision and dream. We design spaces, buildings and environments that are comfortable to live and work, pleasant to the eye and sustainable. We are creative design and architectural group, we want to create an inclusive world all around us - Piece by Piece.