Pala palalta parempaa maailmaa

16.09.2020

Jaana Partasen ja Heikki Lamusuon työskentelymetodeista kerrotaan Arkkitehti-lehden uusimmassa julkaisussa 4/2020 - Empatia.

Artikkelissa kerrotaan, että Partasen ja Lamusuon työskentelyn keskiössä on aina ihminen, ja he pyrkivätkin aina ennen suunnittelun aloittamista samaistumaan kokijaan. He vertaavat työmetodiaan rooliinsa samaistuvan näyttelijän työhön. Tämä lähestymistapa ei kuitenkaan aina ole helppoa, ja esimerkiksi Vetrean hoivakoteja suunnitellessa ajatustyö on ollut rankkaa.

"Vetrean hoivakodeissa asuu liikenneonnettomuuksissa tai neurologisten sairauksien takia aikuisena vammautuneita ihmisiä. Kun työ alkoi, kävimme yhdessä hoivakodissa. Oli rankkaa miettiä itseään samaan tilanteeseen. Pohdimme, millaista olisi asua siellä itse, mitä kaipaisimme sinne ja mikä olisi meille siellä tärkeää", Lamusuo ja Partanen kertovat artikkelissa.

Arkkitehti-lehden artikkelissa "Pala palalta parempaa maailmaa" on juttua Partanen & Lamusuo Oy:sta neljän aukeaman verran.

Vetrean hoivakoteja suunnitellessa on ollut raskasta kuvitella itsensä samaan tilanteeseen siellä asuvien ihmisten kanssa. Kuva © Mikko Nikkinen

Rantasalmen Järvikylpylä suunniteltiin niin, että se sopii ympäristöön. Kuva © Pekka Mäkinen

Partanen & Lamusuota verrataan Aino ja Alvar Aaltoon ja heidän tyyliinsä tehdä itse, jos sopivaa ei löydy valmiina.

KYS Kaarisairaalan tiloista on haluttu tehdä mahdollisimman valoisat ja avarat. Tiloista löytyy myös palad-designhuonekaluja. Kuva © Pa-La, Noora Niskanen

Myös henkilökohtaiset kokemukset ovat osana suunnittelua. Noin kymmenen vuotta sitten Jaanan ja Heikin tuolloin 2-vuotiaan tyttären sairastuttua he viettivät paljon aikaa sairaala-osastolla, ja he ymmärsivät tilan vaikutuksen tunteisiin.

"Ajattelimme silloin, että voi herttainen sentään, minkälainen tila tämä on hädässä oleville ihmisille. Voisimmepa tehdä sille jotain."

Tämän kokemuksen myötä on syntynyt suunnitelmat KYSin Kaarisairaalan ja näytteenoton uudistukseen.

Toinen eläytymisen ja oman kokemuksen pohjalta syntynyt suunnitelma on Rantasalmen Järvikylpylän. Jaana ja Heikki tykkäävät liikkua paljon luonnossa, ja he päätyivätkin sattumalta luisteluretkensä päätteeksi Järvisydämen matkailukeskukselle. He ihastuivat paikan henkeen heti, ja toimeksiannon tultua heidän ensimmäinen ajatuksensa oli, että kylpylän täytyy ehdottomasti sopia ympäristöön. Tämän kokemuksen pohjalta syntyi kaunis, tiettävästi Suomen ekologisin kylpylä.

Artikkelissa nostetaan esille näyttelysuunnitelmien ja julkisen taiteen lisäksi myös muotoiluosaaminen. Partanen & Lamusuota verrataan Aino ja Alvar Aaltoon ja heidän tyyliinsä tehdä itse, jos sopivaa ei löydy valmiina. Pa-La onkin suunnitellut huonekaluja lukuisiin julkisiin kohteisiin, ja niiden pohjalta on syntynyt oma design-brändi palad.

Artikkelin lopuksi Jaana ja Heikki kertovat, että "Kaikki mitä teemme, on meille tärkeää. Olipa se suuri tai pieni kohde, tavoittelemme aina parasta". He mainitsevat myös, että Partanen & Lamusuo ei koskaan suunnittelisi ydinvoimalaa, eikä pitkän linjan kasvissyöjinä teurastamoa.

Alkuperäinen Arkkitehti-lehden artikkeli on tilaajille luettavissa. Sen on kirjoittanut Vuokko Viljakka.

"Kaikki mitä teemme, on meille tärkeää. Olipa se suuri tai pieni kohde, tavoittelemme aina parasta."

Katso lisää

Jätä kommentti


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.