Empaattinen arkkitehtuuri on harmoniassa ympäröivän maailman kanssa
Empaattinen arkkitehtuuri on harmoniassa ympäröivän maailman kanssa
Onko empaattinen, sopusointuinen arkkitehtuuri pliisua ja väritöntä? Ei missään tapauksessa. Harmoninen arkkitehtuuri sopii yhteen ympäristön ja käyttötarkoituksen kanssa: se voi olla rauhoittavaa, mutta myös ylellistä, elämyksellistä ja tuottaa wow-kokemuksia.
”Empatia on sitä, että haluaa ymmärtää muuta maailmaa ympärillään. Ymmärryksen kautta voi luoda uutta siten, että muodostuu harmoninen kokonaisuus, joka tuottaa iloa ihmisille”, tiivistää taiteilija-arkkitehtipari Partanen & Lamusuo.
Empaattinen arkkitehtisuunnittelu huomioi muut rakennukset ja ympäristön, johon rakennusta tai laajennusta suunnitellaan. Empatian kautta saavutetaan eheä kokonaisuus, jossa rakennukset sopivat yhteen toistensa ja luonnon kanssa.
Empaattinen suunnittelu kunnioittaa paikallisuutta ja rakennetun ympäristön historiaa: uuden rakennuksen suunnittelussa huomioidaan alueen historialliset kerrostumat, jolloin ympäristön omaleimaisuus säilyy. Empaattisessa suunnittelussa esimerkiksi julkisivuun tai taideteokseen voidaan ammentaa inspiraatiota alueen historiasta.
Empaattinen suunnittelu kunnioittaa paikallisuutta ja rakennetun ympäristön historiaa: uuden rakennuksen suunnittelussa huomioidaan alueen historialliset kerrostumat, jolloin ympäristön omaleimaisuus säilyy.
Luonnon rooli empaattisessa suunnittelussa
Luonnolla on vahva asema Partanen & Lamusuon projekteissa. Luonto näkyy materiaalivalinnoissa, muotokielessä ja rakennusten sovittamisessa ympäristöönsä. Tontin luonnonelementtejä voidaan ottaa osaksi rakennusta, kuten tehtiin Rantasalmella sijaitsevan kylpylän, Hotel & Spa Resort Järvisydämen projektissa.
”Järvisydämen tontilla oleva kallio otettiin osaksi kylpylää, ja kylpylään pulppuaa vettä järven sydämestä. Pintamateriaaleina käytettiin alueella olleita uppotukkeja ja luonnonkiviä. Järvisydän on ikään kuin aina ollut paikalla”, kuvailee Lamusuo.
”Järvisydämessä wow-arkkitehtuuri yhdistyy toiminnallisuuteen. Meille oli erittäin tärkeää, että Järvisydän sopii ympäristöönsä ja maisemaan. Halusimme säilyttää paikan ainutlaatuisen hengen”, Partanen jatkaa.
Puu ja luonnonkivi ovat ekologisia materiaalivalintoja, jotka tuovat luonnon osaksi arkkitehtuuria ja rakennettua ympäristöä. Luonto voidaan tuoda ihmisten lähelle suurien ikkunoiden, terassien ja kasvillisuuden avulla.
”Lasijulkisivut päästävät luonnonvalon ja esteettä sisään ja avaavat näkymän ympäröivään maisemaan, jolloin syntyy kokemus ulkotilan jatkumisesta sisälle. Myös Aino ja Alvar Aalto hyödynsivät suunnitteluhankkeissaan luonnonläheisyyttä, joka tuottaa myönteisiä tunteita”, kertovat Partanen & Lamusuo.
Tutustu myös miten empaattisella suunnittelulla tuotetaan aidosti esteettömiä tiloja.
Lisää Järvikylpylästä artikkelissa Kuvankaunis Järvikylpylä.