Kilpailuehdotus: ”HeleneS” – muistomerkki maisemassa
Osoite: Skepparträdgården, Tammisaari
Taiteilijat: Jaana Partanen ja Heikki Lamusuo
Pa-La-tiimi:
Materiaali: patinoitu kupari, corten-teräs, patinoitu pronssi, graniitti, sinkitty teräs, lehtikuusi
Helene Schjerfbeckin taiteellinen ilmaisumuoto oli maalaustaide. Siksi HeleneS-muistomerkki koostuu kaksiulotteisista ”maalauskerroksista”, joita asettamalla päällekkäin syntyy kolmiulotteinen veistos. Lisäksi päällekkäisyys kertoo, että taiteilija teki useita toisintoja omista töistään, sekä kehitteli samaa aihetta kerta toisensa jälkeen pelkistyneempään muotoon. Vaikka veistoksen harsomaisuus kuvastaa Helenen fyysistä haurautta, muodostuu päällekkäisistä kerroksista lopulta vahva ja yhtenäinen teos, runollinen allegoria Helenen taiteesta ja elämästä.
HeleneS-muistomerkissä on kolme henkilöhahmoa; nainen, mies ja lapsi (korkeudet 3,0 / 2,7 / 2,3 m). Kunkin veistoshahmo puolestaan muodostuu taiteilijan maalaamista henkilökuvista abstrahoiduista otteista. Lapsiveistos koostuu lapsien muotokuvista, naisveistos naismuotokuvista ja miesveistos vastaavasti miesmuotokuvista. Veistokset kuvastavat sitä, kuinka tärkeitä ihmiset olivat Helene Schjerfbeckille, niin taiteessa kuin elämässäkin.
Muistomerkin koillispuolelle lähelle kumpua sijoitetaan ”Helenen maalauspenkki” (1,5 x 0,4 x 0,4 m), jonka etureunaan on leikattu taustavalaistu teksti: Helene Schjerfbeck 1862 – 1946. Penkki muistuttaa siitä, että taiteilija työskenteli paljon Tammisaaressa puistonpenkillä istuen. Nyt muistomerkin luokse tuleva voi rauhassa istahtaa Helenen maalauspenkille ja tarkkailla muistomerkkiä ja luontoa, kuten Helene aikoinaan teki.
HeleneS-muistomerkissä käytetään kolmea eri metallia; naisveistos tehdään patinoidusta kuparista (vihreä), miehen hahmo corten-teräksestä (punaruskea) ja lapsiveistos patinoidusta pronssista (tumman ruskea).