Tilaaja: Yksityinen
Pääsuunnittelijat: Jaana Partanen and Heikki Lamusuo
Pa-La tiimi: Iiro Heikkilä, Pentti Hartikainen, Iida Käsnänen
Tähkäniitynrinne: pienkerrostalo, jossa kohtaamiset tekevät kodin
Yhteisöllisen ja ekologisen pienkerrostalon lähtökohtana oli tontinluovutuskilpailu
Miten modernilla arkkitehtuurilla voidaan tukea yhteisöllisyyttä ja vastata ekologisuuden ja estetiikan vaatimuksiin? Tähkäniitynrinteen toteutumaton hanke sai alkunsa näistä lähtökohdista, kun rakennusurakoitsija pyysi Partanen & Lamusuon mukaan Tampereen kaupungin järjestämään tontinluovutuskilpailuun.
Kilpailun tarkoituksena oli suunnitella ja toteuttaa Tähkäniitynrinteen tontille uudisrakennus. Toteutuessaan pienkerrostalo olisi tarjonnut asukkaille mahdollisuuden asua valoisassa ja luonnonläheisessä ympäristössä. Kohde ilmentää Partanen & Lamusuolle olennaisen tärkeitä arvoja. Suunnittelu kokosi yhteen estetiikan, toiminnallisuuden, ekologisuuden ja sosiaalisen vastuun.
”Suunnittelimme kilpailuun puurakenteisen pienkerrostalon, joka vastaa tämän päivän arkkitehtuurin ja kestävän kehityksen vaatimuksiin. Tähkäniitynrinteelle suunniteltu kaksikerroksinen pienkerrostalo on toiminnallinen ja viihtyisä”, kertovat Partanen & Lamusuo.
Tähkäniitynrinteen tontinmuoto ja rakennuspinta-ala huomioitiin suunnittelussa kattavasti, jotta piha-alue olisi mahdollisimman toimiva ja viihtyisä. Pienkerrostalo on ratkaisu, jolla tontille saatiin riittävästi asuinpinta-alaa ilman, että piha-alue kärsii.
Tontinluovutuskilpailut antavat mahdollisuuden luoda uudenlaisia asuinympäristöjä, mutta vain harvat ehdotukset pääsevät toteutusvaiheeseen. Monet innovatiiviset ja laadukkaat ideat jäävät toteutumatta, sillä lopulliseen rakentamiseen vaikuttavat muun muassa taloudelliset ja kaavoitukselliset tekijät. Kilpailun kiristyessä moni kekseliäs, korkealaatuinen ja kestävä suunnitelma jää odottamaan oikeaa hetkeä ja paikkaa.
Innovatiivinen tilaratkaisu avaa maisemaa
Partanen & Lamusuon suunnitteleman rakennuksen muoto on selkeä, yksinkertainen ja moderni. Arkkitehtuurissa on useita oivaltavia yksityiskohtia, jotka tekevät rakennuksesta ainutlaatuisen.
Yksikerroksisten asuntojen parvekkeiden ja terassien väliseinät ovat visuaalisesti kiinnostava ja käytännöllinen elementti, joka pitää sisällään kekseliään tilaratkaisun: kiilamaiset väliseinät kätkevät sisälleen huoneistokohtaiset varastotilat, joiden sisäänkäynnit avautuvat suoraan kunkin omalle terassille.
”Kiilamaiset varastot avaavat maisemaa kuin avoin syli, ja näkymä kutsuu viettämään aikaa parvekkeella tai terassilla. Tähkäniitynrinteellä maisema olisi avautunut järvelle, ja jollakin toisella rakennuspaikalla maisema voi avautua kiehtovalla tavalla vaikkapa metsään, puistoon tai kaupunkimaisemaan”, kuvailevat Partanen & Lamusuo.
Partanen & Lamusuo suunnittelivat pienkerrostaloon eri kokoisia asuntoja. Näin rakennus palvelee erilaisissa elämänvaiheissa olevia ihmisiä ja lisää naapuruston moninaisuutta. Huoneistot suunniteltiin siten, että tilat toimivat monipuolisesti arjessa ja ovat muunneltavissa. Pohjaratkaisuja voidaan mukauttaa tarpeen mukaan.
Toteutuessaan pienkerrostalo olisi tarjonnut asukkaille valoa ja luonnonläheisyyttä. Kuva @Pa-La.
Kohteen arkkitehtuuri tuo esiin niin ekologisuuden ja estetiikan kuin sosiaalisen vastuun. Kuva @Pa-La.
Leveät puuportaat laskeutuvat terasseilta piha-alueelle ja kutsuvat asukkaita viettämään aikaa yhdessä. Kuva @Pa-La.
"Parvekkeiden ja terassien oivaltavat, kiilamaiset väliseinät kätkevät sisälleen huoneistokohtaiset varastotilat, joiden sisäänkäynnit avautuvat suoraan omalle terassille. Kiilamainen muoto avaa maisemaa kiehtovalla tavalla."
Pienkerrostalo oli ratkaisu, jolla tontille saatiin riittävästi asuinpinta-alaa ilman, että piha-alue kärsi. Kuva @Pa-La.
Kohtaamisia portailla ja pihalla
Pohjakerroksen huoneistojen terasseilta laskeutuu leveät puuportaat suoraan suojaisalle piha-alueelle. Portaat ovat yhteisöllisyyttä tukeva elementti: portailla voi istuskella ja vaihtaa kuulumisia naapureiden kanssa.
”Kohtaamiset erilaisten ihmisten kanssa ovat äärimmäisen tärkeitä. Kohtaamisissa ihminen tulee näkyväksi ja hänen maailmankatsomuksensa avartuu”, pohtivat Partanen & Lamusuo.
Pihalle Partanen & Lamusuo hahmottelivat grillikatoksen, jossa asukkaat voivat viettää yhdessä aikaa hyvän ruuan parissa. Piha-alueen toimintoja voi mukauttaa rakennuspaikan ja tarpeiden mukaan.
Yhteisöllisyyttä tukee myös alasisäänkäynnin yhteydessä oleva eteisaula, jonka voi kalustaa vaikkapa yhteiseksi olohuoneeksi. Oleskelutila rajautuu sisäänkäyntiä suojaavaan kasvisäleikköön, joka tuo luonnon osaksi arkkitehtuuria.
Vaikka pienkerrostalo ei toteutunut alkuperäiselle paikalle, sen ajaton ja muokattavissa oleva suunnittelu mahdollistaa rakennuksen sijoittamisen monenlaisiin ympäristöihin. Rakennus sulautuu kauniisti osaksi ympäristöä, ja maisema avautuu korkeista ikkunoista luoden tilaan valoisuutta ja avaruuden tuntua sekä yhdistäen sisätilat ympäröivään luontoon.