PeaceBorderSauna rakentaa siltoja kansojen välille

23.08.2024

Partanen & Lamusuon saunakonsepti herättää keskustelua ja kyseenalaistaa rajakiistat

Jos Suomen rajalle rakennettaisiin jotain, joka symboloi Suomea, mitä se olisi? Saunoja, todella paljon saunoja, totesi vaalien alla nykyinen presidentti Alexander Stubb. Saunojen rakentaminen rajalle resonoi vahvasti taiteilija-arkkitehtipari Partanen & Lamusuossa. Hauska ja oivaltava ehdotus inspiroi heitä pohtimaan, miten he voisivat käyttää luovuuttaan yhteiskunnallisesti merkittävissä hankkeissa.


Partanen & Lamusuon tavoitteena on tehdä maailmasta parempi paikka, pala kerrallaan. Mutta miten rakentaa parempaa tulevaisuutta, kun epävakaa geopoliittinen tilanne sekä kansojen väliset ja kansalliset kiistat lietsovat epävarmuutta ja pelkoa?

”Seuraamme tiiviisti julkista keskustelua geo- ja rajapolitiikasta, ja maailmantilanne mietityttää varmasti meitä kaikkia. Rajoista keskustellaan paitsi Suomessa, myös monissa muissa maissa. Rajoilla eri puolilla maailmaa on jännitteitä, haasteita ja kuohuntaa”, pohtivat Partanen & Lamusuo.

Rajojen merkitys nousi esiin myös ennen Suomen presidentinvaaleja järjestetyissä vaalitenteissä. Keveämmällä otteella rajoja käsiteltiin Yle Kioskin Gogin nopeissa kysymyksissä.

Partaselle & Lamusuolle jäi erityisesti mieleen presidentti Alexander Stubbin vastaus kysymykseen millainen suomalaisuuden symboli rajalle tulisi rakentaa: saunoja, todella paljon saunoja.

”Aloimme pohtia, miten ja missä erimielisyydet on kautta historian ratkaistu, ja vastaus on ilmiselvä: saunassa tietenkin! Saunassa on synnytty ja eletty. Saunassa on keskusteltu vaikeistakin asioista ja tultu ulos ystävinä.”

Rajoilla eri puolilla maailmaa on jännitteitä, haasteita ja kuohuntaa. PeaceBorderSauna -konseptin on tarkoitus lievittää näitä ilmiöitä.

 

"Missä erimielisyydet on kautta historian ratkaistu? Saunassa tietenkin!"


PeaceBorderSauna vahvistaa keskinäistä luottamusta

Näistä lähtökohdista Partanen & Lamusuo loivat idean rajalle rakennettavista saunoista, jotka yhdistävät kansoja, rakentavat luottamusta ja vahvistavat kumppanuutta. Saunakonsepti sai nimekseen PeaceBorderSauna.

PeaceBorderSaunan ensisijaisena tavoitteena on kyseenalaistaa rajakiistoja, herättää keskustelua ja etsiä vaihtoehtoisia ratkaisuja konflikteihin. PeaceBorderSauna on Partasen & Lamusuon avaus yhteisille toimille paremman maailman rakentamiseksi.

”Moni miettii tällä hetkellä miten voisi auttaa ratkaisemaan konflikteja, joita aivan liian monilla rajoilla on käynnissä. Yksikin rajakonflikti on liikaa. Ensimmäinen askel on saada ihmiset kohtaamaan toisensa ja keskustelemaan avoimin mielin”, Partanen & Lamusuo sanovat.

Partanen & Lamusuo eivät suunnitelleet PeaceBorderSaunaa paikaksi, jossa tehdään virallisia tai poliittisia päätöksiä. Sen sijaan saunoessa luodaan perusta keskinäiselle luottamukselle ja ystävyydelle.

”Haluamme palauttaa saunan arvon keskusteluyhteyden rakentajana nykyaikaisella, tasa-arvoisella ja kaikki keskustelijat huomioon ottavalla tavalla. 2020-luvulla saunassa puhdistetaan ilmaa, mutta viralliseen päätöksentekoon otetaan mukaan kaikki sukupuolesta ja muista ominaisuuksista riippumatta. Enää ei ole paluuta menneiden vuosikymmenten tapaan, jossa päätökset tehdään suppeassa piirissä saunassa”, Partanen & Lamusuo korostavat.

 

Sauna symboloi uudistumista ja puhdistumista

”Saunaan mennään symbolisesti avoimena, vaatteet ja aseet riisuttuna. Mieli avoimena keskustelukumppanin näkemyksen voi kuulla aidosti. Aito ja avoin kohtaaminen hälventää pelkoa ja rakentaa vakaan pohjan sovulle. Keskinäisen arvostuksen kautta erimielisyydet voidaan ratkaista ja kehittää konflikteihin kestäviä ratkaisuja”, Partanen & Lamusuo pohtivat.

Sauna on oleellinen osa suomalaista kulttuuria, ja saunan variaatiot ovat tuttuja ympäri maailmaa. Venäläinen banja on kansansauna, jossa on perinteisesti puhdistauduttu henkisesti ja fyysisesti. Meksikon ja Keski-Amerikan kulttuureissa temazkalissa ratkaistiin riitoja. Korealaisen hanjeungmakin perinteinen käyttötarkoitus oli parantaminen.

PeaceBorderSauna-konseptiin on ammennettu vaikutteita eri kulttuureista, ja konsepti on suunniteltu mukautuman erilaisiin ympäristöihin. Vesistöt on otettu huomioon konseptissa: saunan voi rakentaa vaikkapa keskellä rajajokea tai rajalla sijaitsevan järven saarelle.

Konseptin mukaan saunan voi rakentaa vaikkapa keskellä rajajokea tai rajalla sijaitsevan järven saarelle.

”Saunaan mennään symbolisesti avoimena, vaatteet ja aseet riisuttuna. Mieli avoimena keskustelukumppanin näkemyksen voi kuulla aidosti."

Katso lisää

< >

Jätä kommentti


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.