Tilaaja: yksityinen
Pääsuunnittelijat: Jaana Partanen ja Heikki Lamusuo
Pa-La tiimi: Iiro Heikkilä, Pentti Hartikainen, Oona Valonen, Ville Hintsala
Kesähuvila Ukonkallio juurtuu luontoon
Partanen & Lamusuon empaattisella otteella suunnittelema huvila on sopusoinnussa maiseman kanssa
Partanen & Lamusuon suunnittelema Kesähuvila Ukonkallio on harmoniassa ympäröivän luonnon kanssa. Savossa sijaitsevaan jylhään niemeen suunniteltu huvila odottaa toteuttamistaan.
”Kesähuvila Ukonkallion rakennuspaikka on upea, joten halusimme luoda huvilan, joka sulautuu luontoon. Emme halunneet tehdä huvilasta maisemaa hallitsevaa elementtiä, vaan suunnittelimme rakennuksen, joka näyttää siltä kuin se olisi ollut aina osa maisemaa”, Partanen & Lamusuo kertovat.
Kesähuvila Ukonkallion suunnittelussa Partanen & Lamusuo jatkavat modernilla tavalla Aino ja Alvar Aallon suunnitteluperinnettä, jossa luonto tuodaan osaksi arkkitehtuuria. Luonnon merkittävä rooli näkyy muun muassa rakennusten muotokielessä ja materiaalivalinnoissa.
Tilaajan toiveena oli hirsirakennus, joka on sopusoinnussa maiseman kanssa. Hirsi sopii visuaaliselta ilmeeltään ja ominaisuuksiltaan luonnonläheisen vapaa-ajan rakennusmateriaaliksi sekä auttaa häivyttämään rakennuksen ja luonnon välisen rajaa.
Ukonkallio rakennetaan maastoa kunnioittaen
”Luonnonläheisissä kohteissa meille on tärkeää ottaa luonto huomioon, jotta rakennukset sopivat arkkitehtuuriltaan ympäristöönsä. Sommittelimme Kesähuvila Ukonkallion rakennukset tasapainoiseksi kokonaisuudeksi ympäröivän luonnon ehdoilla”, sanovat Partanen & Lamusuo.
Kesähuvila Ukonkallion rakennuspaikka on jyrkän kallioisen niemen rinteessä, joten Partanen & Lamusuo ottivat maaston muodot olennaiseksi osaksi suunnittelua. Rinteeseen sijoitettavan päärakennuksen sisääntulon puolelta rinnettä leikataan sitten, että sisääntulo on suojaisa.
Huvilaa ympäröi luonnonkivestä rakennettava terassi, jonka rakenteet sovitetaan rakennuspaikan kalliopohjaan. Maaston luonnollisia muotoja hyödynnetään mahdollisimman paljon.
Ympäröivän luonnon kalliot jatkuvat Kesähuvila Ukonkalliota kiertävän terassin ja sisätilojen luonnonkivilattiassa, joten kallioperän harmaan sävyt ja aidon kiven vakaus toistuvat saumattomasti sisälle saakka. Terassi liittää huvilan kokemuksellisesti ja konkreettisesti ympäröivään luontoon.
Niemessä kasvavan mäntymetsän puunrunkojen sävyt näkyvät hirsirakenteisten seinien väreissä. Materiaali- ja sävyvalinnoilla tehostetaan vaikutelmaa sisä- ja ulkotilan liittymisestä yhteen.
Partanen & Lamusuo loivat empaattisella, ymmärtävällä suunnitteluotteella huvilan, joka juurtuu luontevasti paikkaan.
Luonto ja valo saavat tulla sisälle
Huvilaan suunniteltiin iso, yhtenäinen tila, johon sijoitettiin useita toimintoja. Tila palvelee oleskelutilana, keittiönä ja ruokailutilana. Ilmavan tilan lattiasta kattoon ulottuvista ikkunoista avautuu huikaiseva maisema järvelle ja kallioiselle niemelle.
Suuret ikkunat avartavat tilaa, joten Kesähuvila Ukonkallio on olemukseltaan neliömääräänsä suurempi. Lasipintojen kautta luonto on osa huvilaa: ikkunoiden kautta sisätilat jatkuvat luontoon, ja luonnonläheisyys on lähes käsinkosketeltavaa. Sisätiloihin esteettä pääsevä pehmeä luonnonvalo tekee tilasta viihtyisän.
Oleskelutilan katseenvangitsijana ja tilanjakajana toimii pallomainen takka, jonka lasiseinäisen tulipesän ansiosta takkatulen lumosta ja lämmöstä voi nauttia eri puolilla huonetta. Hämärtyvässä illassa elävä tuli luo tilaan maagisen, tenhoavan tunnelman.
Makuuhuoneet sijoitettiin päärakennuksen päätyihin. Makuuhuoneiden korkeista ikkunoista avautuu maisema kallioista niemeä ympäröivälle järvenselälle.
Empatialla luodaan harmoniaa
Kesähuvila Ukonkallion kokonaisuuteen kuuluu päärakennuksen lisäksi autotallin ja verstastilat sisältävä ulkorakennus sekä rantasauna, jonka katetulla terassilla ulkoilmasta voi nauttia säästä riippumatta. Saunarakennuksen yhteydessä sijaitsevat majoitustilat Ukonkallion vieraille.
Huvilan päärakennus, rantasauna ja autotalli-verstas sijoitettiin tontille siten, että ne istuvat luontevasti maisemaan ja luontoon. Kauniin ja tasapainoisen kokonaisuuden luomiseksi Partanen & Lamusuo tarkastelivat paikkaa ja maisemaa useista erilaisista näkökulmista.
”Suunnittelua ohjasi omalta osaltaan eri toimijoiden asemaan asettuminen. Empaattinen, ymmärtävä suhtautuminen Kesähuvila Ukonkallion omistajia, muita alueen mökkeilijöitä, veneilijöitä ja muita järvellä liikkuvia sekä luontoa itseään kohtaan auttoivat suunnittelemaan kokonaisuuden, joka juurtuu luontevasti paikkaan”, summaavat Partanen & Lamusuo.